DİPLOMASİ

Avrupa’da Ukrayna’ya gönderilecek asker sayısı tartışmaları: 50 bin mi, 200 bin mi?

Yayınlanma

Avrupa ülkeleri, Ukrayna’ya gönderilmesi planlanan asker sayısını 40-50 bin olarak tartışırken, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Davos’ta yaptığı konuşmada en az 200 bin asker talebinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Batılı askerlerin Ukrayna’ya gönderilmesi fikrini ilk kez gündeme getirmesinden bir yıl sonra, Avrupa ülkeleri bu konuyu ciddiyetle ele almaya başladı.

Ancak söz konusu olan, olası bir ateşkes sonrası barışı koruma misyonu için 40-50 bin asker. Bu rakam, Zelenskiy’in Davos’ta vurguladığı “en az 200 bin” talebinin çok altında kalıyor.

Financial Times (FT) ve Politico, diplomatlara ve müzakerelere katılan kaynaklara dayanarak, tüm Avrupa ülkelerinin asker göndermeye istekli olmadığını ancak görüşmelerin hız kazandığını bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim zaferiyle tetiklenen bu süreçte, Avrupalı yetkililer, Trump’ın “savaşı hızlıca sonlandırma” hedefinin lojistik ve istihbarat desteği olmadan gerçekçi olmadığını vurguluyor.

NATO dışı bir misyon

FT’ye göre, planlanan barış gücü NATO çatısı altında değil, Kosova’daki KFOR operasyonu veya Güney Kore modeliyle oluşturulabilir.

Kosova’da 1999’dan beri görev yapan KFOR birlikleri, Sırp güçlerinin saldırılarına rağmen NATO’nun Sırbistan ile savaşa girmesine yol açmadı. Benzer mantık, Rusya ile çatışma riski taşıyan Ukrayna’daki bir misyon için de geçerli olabilir.

Güney Kore örneğinde ise ABD askeri varlığına rağmen çatışmaları yerel ordunun yürüttüğü belirtiliyor.

Zelenskiy: ABD olmadan olmaz

Zelenskiy, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada Avrupa’dan 200 bin asker talebini yineledi. Ancak Bloomberg’e verdiği mülakatta, “Sadece Avrupalı askerler yeterli olmaz, ABD desteği şart,” ifadelerini kullandı.

FT’nin aktardığına göre, Kiev ile Batılı ortakları arasındaki görüşmelerde gerçekçi hedefin 40-50 bin yabancı asker olduğu belirtiliyor. Politico’ya konuşan iki Avrupalı diplomat, “beş-altı ülkeden oluşan 50 bin kişilik bir caydırıcı gücün” ateşkes sonrası tampon bölgeyi koruyabileceğini söyledi. Ayrıca İngiliz ve Fransız yetkililerin öncelikli planlama çalışmalarına başladığı bildirildi.

Zelenskiy, Trump’tan Ukrayna’daki barış gücü için asker talep etti

İngiltere ve Fransa öncülük ediyor

FT’nin haberine göre, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin de aralarında bulunduğu AB ülke temsilcileri, 3 Şubat’taki gayriresmi toplantıda konuyu ele alacak.

NATO eski yetkilisi Camille Grand, “Rusya’nın hedef almayacağı kadar güçlü, ancak NATO’nun gizli misyonu olarak görülmeyecek kadar bağımsız” bir gücün oluşturulması gerektiğini belirterek, “İngiltere, Fransa, Hollanda ve Baltık ülkelerinin liderliğinde 40 bin kişilik bir koalisyon mümkün,” değerlendirmesini yaptı.

Fransa’dan hızlı adım çağrısı

Paris Siyaset Bilimi Akademisi’nden Nicolas Tenzer, Politico’ya yaptığı açıklamada, “Macron bu fikri aktif şekilde destekliyor. İngiltere, Baltık ve İskandinav ülkeleriyle müzakereler sürüyor,” diye konuştu.

Fransız bir askeri yetkili ise, “Trump’ın ilk 100 günde diplomatik zafer istemesi, planları hızlandırabilir,” yorumunu yaptı. Ancak Londra merkezli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü’nden François Heisbourg şüpheci: “Bu tamamen varsayımsal. Avrupalıların anlaşması, Rusya ve Ukrayna’yı uzlaştırmak kadar zor olacak.”

Macron Ukrayna’ya “barış gücü” hazırlığında

Çok Okunanlar

Exit mobile version