Avrupa
Avrupa’nın elektrik şebekeleri trilyonlarca avroluk modernizasyona muhtaç

Avrupa Birliği’nin elektrik şebekeleri, büyük kesintileri önlemek, artan yeşil enerji üretimini desteklemek ve eskiyen altyapıyı yenilemek için trilyonlarca avroluk acil modernizasyona ihtiyaç duyuyor. Uzmanlara göre, İspanya’da yakın zamanda yaşanan ve komşu ülkeleri de etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisi, bu ihtiyacın aciliyetini ortaya koydu.
Avrupa Birliği’nin (AB) enerji sistemi, olası elektrik kesintilerini önlemek, büyüyen yeşil enerji sektörünü desteklemek ve enerji depolama kapasitelerini güncellemek için trilyonlarca avroya mal olacak kapsamlı bir modernizasyona ihtiyaç duyuyor.
Reuters‘a konuşan uzmanlara göre, bu yatırımlar kıtanın enerji güvenliği için kritik önem taşıyor.
Modernizasyon ihtiyacı, yakın zamanda İspanya merkezli yaşanan ve Portekiz, Andorra ile Fransa ve Belçika’nın bazı bölgelerini etkileyen büyük elektrik kesintisinin ardından daha da aciliyet kazandı.
Habere göre kesinti, İspanya’nın Ukrayna’daki savaşın başlamasıyla petrol ve doğalgaz tedarikinde yaşanan aksamaların ardından fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmasıyla aynı döneme denk geldi.
Güneş ve rüzgar enerjisindeki artış, bu kaynakların değişken doğası nedeniyle şebekede ek zorluklar ve istikrarsızlık yaratarak büyük kesintilere yol açtı.
Uzmanlar, AB’deki iletim hatlarının yarısının 40 yaşından büyük olması nedeniyle şebekelerin yaşlanmasının da önemli bir sorun olduğunu vurguluyor.
Ayrıca, veri merkezleri ve elektrikli araçların artan enerji talebi ile siber saldırılara karşı korunma ihtiyacı da modernizasyonu zorunlu kılan diğer nedenler arasında gösteriliyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme entegrasyonu ve altyapının güncellenmesi için büyük finansman gerekiyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), gerekli modernizasyonlar için 2030 yılına kadar yıllık 600 milyar dolar harcanması gerektiğini tahmin ediyor.
Avrupa Komisyonu ise 2050 yılına kadar şebekelerin yenilenmesi için 2 ila 2,3 trilyon avroya ihtiyaç duyulacağını öngörüyor.
Düşünce kuruluşu Bruegel’deki analistlere göre, 2023’te Avrupalı şirketlerin enerji şebekelerine yaptığı 80 milyar avroluk yatırım (önceki 50 ila 70 milyar avro seviyesinin üzerinde olsa da) yeterli değil ve bu rakamın yıllık 100 milyar avroya çıkarılması gerekiyor.
Nisan ayı sonunda yaşanan kesintiden en çok İspanya etkilendi.
Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı faaliyetlerini durdurdu, Valensiya ve Madrid’de metro seferleri aksadı. Ayrıca tren seferlerinde kesintiler yaşandı ve trafik ışıkları çalışmadı.
Nükleer santraller de “güvenlik gerekçesiyle” geçici olarak kapatıldı. Kesinti sırasında İspanya’da yaklaşık 7 kişinin hayatını kaybettiği ve 25 kişinin yaralandığı tahmin ediliyor.
Bu gelişmelerle birlikte, Bloomberg‘in haberine göre Avrupa Komisyonu, AB ülkelerine 2027 sonuna kadar hem boru hattı hem de sıvılaştırılmış (LNG) Rus gazı ithalatına tam yasak getirmeyi önermeye hazırlanıyor.
Bu tedbirlerin, 6 Mayıs’ta sunulması beklenen AB’nin Rus gazından çıkış yol haritası kapsamında hayata geçirilebileceği belirtiliyor.
AB, 2022 yılında Ukrayna’ya enerji arzının acil olarak yeniden sağlanması için 1 milyar avro acil yardım ve 400 elektrik jeneratörü sağlamıştı.