Britanya Başbakanı Rishi Sunak, önümüzdeki hafta Washington’a giderek ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek.
Fakat Sunak, Financial Times’ın haberine göre, ABD lideri ile yapacağı görüşmede İngiltere-ABD ticaret anlaşmasını güvence altına alma çağrılarını görmezden gelmeye hazırlanıyor.
Brexit sonrası ticaret anlaşması görüşmeleri Covid-19 salgını ve bazı ABD tarım ürünlerinin İngiltere pazarına girip girmeyeceği gibi konular nedeniyle boşa düşmüştü.
ABD Kongresinin bazı üyeleri, Britanya ve AB’nin bu yılın başlarında Kuzey İrlanda’daki ticaret düzenlemeleri konusunda bir anlaşmaya vararak Washington ve Londra arasındaki büyük bir gerilim kaynağını ortadan kaldırmasının ardından müzakerelerin yeniden canlandırılabileceğini umuyordu.
‘İktisadi ilişkilerimiz zaten iyi’
Sunak’ın ABD ziyaretini duyuran Başbakanlık, Salı günü yaptığı açıklamada başbakanın bir ticaret anlaşması sağlamaya çalışmadığını belirterek ikili ticari ilişkilerin zaten güçlü olduğunu savundu.
Başbakanlık sözcüsü, “ABD ile bir serbest ticaret anlaşması [STA] peşinde değiliz. Şu anki haliyle 279 milyar sterlin değerinde bir ticari ilişki olduğunu hatırlamakta fayda var. Tüm bunları bir STA olmadan elde ettik,” dedi.
Fakat sözcü, Londra’nın Utah, Texas, California ve Oklahoma gibi bazı eyaletlerle daha yakın ortaklıklar arayacağını söyledi. Birleşik Krallık Kuzey Carolina, Indiana ve Güney Carolina ile daha önce anlaşmalar yapmıştı.
Eyaletlerle yapılan anlaşmalar federal düzeydeki kadar etkili değil
Eyalet bazında yapılan bu anlaşmalar genellikle ticaretin önündeki engelleri ve evrak işlerini azaltmaya yönelik ‘mutabakat zaptı’ olurken, temiz teknoloji ve enerji altyapısı gibi alanlarda işbirliği vaat ediyor.
Bununla birlikte ABD eyaletleri diğer egemen ülkelerle tam ticaret anlaşmaları yapma yetkisine sahip değil ve bu nedenle tek tek eyaletlerle yapılan parça parça anlaşmalar, Birleşik Krallık’taki işletmeler için, tarife engellerinin kaldırılmasını da içerebilecek, Kongre tarafından onaylanmış tam bir ticaret anlaşmasına kıyasla potansiyel olarak daha az kazançlı görülüyor.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyinden bir yetkili de Biden ve Sunak arasındaki görüşmenin gündeminde bir serbest ticaret anlaşması olmadığını fakat ekonomik bağların güçlendirilmesinin ele alınacağını söyledi.
Geçtiğimiz Mart ayında Washington, iki ülkenin Trump döneminden kalma bir ticaret anlaşmazlığını çözmek üzere harekete geçmesiyle İngiltere’ye uygulanan çelik ve alüminyuma yönelik yüksek gümrük vergilerini hafifletmeyi kabul etmişti.
AB’den ayrılmasının ardından Britanya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile STA imzalamıştı. İki anlaşma da bu hafta yürürlüğe giriyor.