Bizi Takip Edin

AVRUPA

Bloomberg: Bulgaristan, Romanya ve Türkiye, Karadeniz’de mayın temizliği için ortak ekip kuracak

Yayınlanma

Bloomberg ajansı, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar sonucunda karasularına giren mayınları temizlemek üzere ortak bir ekip oluşturmayı planladığını bildirdi.

Ajansa konuşan kaynaklara göre yeni birimin kurulması, üç ülkenin ‘Karadeniz havzasının mayınlardan arındırılması sorununu bağımsız olarak çözme becerisini’ gösterecek.

Haberde, henüz ekibe diğer NATO üyesi ülkeleri dahil etme yönünde herhangi bir planın bulunmadığı belirtildi.

Öte yandan ekibin en erken bir ay içinde oluşturulması bekleniyor.

Bloomberg, ayrıca bu hamleyle ‘NATO ülkelerinin Ukrayna ihtilafının başından bu yana Karadeniz’de ilk kez büyük çaplı bir çalışma için güçlerini birleştirdiği’ anımsatmasını yaptı.

Eylül ayında NATO ülkeleri Romanya’da bir deniz mayını karşı tedbir tatbikatı gerçekleştirmişti.

Manevralar Karadeniz ve Tuna Deltası’nda gerçekleştirilmiş ve tatbikata Bulgaristan, Britanya, Romanya, ABD, Türkiye, Ukrayna ve Fransa’dan 200’den fazla denizci katılmıştı.

AVRUPA

Alman Savunma Bakanı Trump-Putin ateşkes anlaşmasını eleştirdi

Yayınlanma

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’da ilan ettiği kısmi ateşkesi eleştirdi.

Pistorius çarşamba günü Alman yayın kuruluşu ZDF’ye verdiği demeçte, Trump’a yüklendi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapılan anlaşmayı “hiç” olarak nitelendirdi ve “Sözde çığır açan bu harika telefon görüşmesinden sonra Rus saldırıları azalmadı,” dedi.

Trump, Putin ile yaptığı görüşmeyi “çok iyi ve verimli” olarak değerlendirmiş ve Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada bu görüşmenin “enerji ve altyapı ateşkesinin” başlangıcı olduğu belirtilmişti.

Pistorius, Putin’in amacının Ukrayna’yı daha da zayıflatmak ve Rus birliklerinin yeniden silahlanmasına ve cephe hatlarına yığınak yapmasına olanak sağlamak olduğunu savundu.

Alman bakan, “Putin bir oyun oynuyor ve eminim ki Amerikan Başkanı tepki vermeden uzun süre izleyemeyecek,” dedi.

Pistorius, Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) önemli siyasetçilerinden biri ve 23 Şubat’ta yapılan seçimleri kazanan Friedrich Merz’in liderliğindeki bir sonraki koalisyon hükümetinde önemli bir rol oynayacak.

Pistorius’un partisinden Alman Şansölyesi Olaf Scholz ise nüanslı bir tutum takındı.

Berlin’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Scholz, “Enerji altyapısına yönelik saldırılar için ilan edilen ateşkes, bu yolda önemli bir ilk adım olabilir. Aynı şey denizde ateşkes için teknik müzakerelerin başlaması için de geçerli,” dedi.

Avrupalı liderler savaşı sona erdirmeye yönelik müzakerelerden dışlanmaları nedeniyle hayal kırıklığına uğrarken, Pistorius kalıcı bir barışın “Avrupa şartlarında sağlanması gerektiğini” vurguladı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Olaf Scholz’dan İmamoğlu açıklaması

Yayınlanma

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması üzerine bir açıklama yaptı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre perşembe günü Brüksel’de AB liderlerini bir araya getiren zirvenin başlangıcında konuşan Scholz, “Güncel bir vesileyle benim için çok önemli olan bir konuya değinmeme izin verin. Son yıllarda Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için çok çaba sarf ettik. Bu çerçevede, merkezi önemde muhalif bir siyasetçi olan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması, çok ama çok kötü bir göstergedir,” diye konuştu.

“Söz konusu gelişme Türk demokrasisi için olduğu kadar Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından da can sıkıcıdır,” diyen Scholz, Türkiye’ye ‘muhalefet ile hükümetin rekabet içerisinde bulunduğu’ ve ‘muhalefetin yargıda hesap vermediği’ bir siyasete olanak tanıma çağrısında bulundu.

Scholz daha sonra bu sözlerini kişisel sosyal medya hesabından da İngilizce olarak paylaştı.

Dün Alman Dışişleri Bakanlığı da, İmamoğlu ve arkadaşlarının gözaltına alınması hakkında, “Türkiye’de demokrasiye vurulan ağır bir darbedir. Halkın seçilmiş temsilcilerinin haklarının korunması, hukukun üstünlüğünün desteklenmesinin önemli bir parçasıdır,” açıklamasını yapmıştı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Litvanya Meclis Başkanı’ndan ‘Rusya yanlısı beşinci kol’ suçlaması

Yayınlanma

Litvanya Parlamento Başkanı Saulius Skvernelis, bazı milletvekillerinin Rusya’ya sempati duyduğunu iddia ederek Seimas’ta (Litvanya Parlamentosu) bir “beşinci kol” oluştuğunu söyledi.

Skvernelis 34 yıl sonra yapılan ilk kapalı parlamento oturumunun ardından LRT TV’ye verdiği demeçte, “Seimas’ta belirli bir ‘beşinci kol’ oluşuyor, bunu verdikleri oylardan görüyoruz,” dedi.

Oturum, iktidardaki koalisyonda yer alan Litvanya İçin Demokratlar partisinin başkanı Skvernelis tarafından başlatıldı. Oturumun amacı milletvekillerine ulusal güvenlik, ordu ve potansiyel tehditler hakkında bilgi vermekti.

Daha önce, aralarında hükümetteki Nemuno Aušra partisinden milletvekillerinin de bulunduğu 141 milletvekilinden 18’i çekimser kalmış ya da Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesine karşı oy kullanmıştı.

Skvernelis, “Bir Doğu ülkesini [Rusya’yı kastediyor] sevenler ve ulusal güvenliğimiz ve savunmamız söz konusu olduğunda şüpheci olanlar olduğu açık. Ama en azından bu Rus kanallarını ya da bazı Telegram kanallarını izlerlerse, inandıkları bilgileri bizim servislerimiz tarafından sağlanan bilgilerle az da olsa karşılaştırabilirler,” diye ekledi.

“Beşinci kol” terimi tarihsel olarak bir ülke içinde bir düşman için çalışan bir grubu ifade ediyor.

Nemuno Aušra lideri Remigijus Žemaitaitis, Litvanya’nın anti-personel kara mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Antlaşmasından çekilmesine de karşı çıkıyor.

Siyasetçi kararın çok hızlı alındığını ve faydalı olacağından şüphe duyduğunu belirtiyor. Žemaitaitis, “Ben buna karşıyım. Geri çekilmeyi onaylamıyorum çünkü bugün gördüğüm aceleye getirilmiş ve çok aceleci bir karar. Bundan ne gibi bir fayda sağlayacağımız konusunda şüphelerim var,” dedi.

Milletvekili, sözleşmenin feshi konusunda nihai kararı parlamentonun vereceğini ve milletvekillerinin olası tüm sonuçları değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı. Parti lideri, Litvanya’nın Ottawa Antlaşmasından neden ayrılması gerektiğine dair argümanların yasa koyuculara sunulmadığını iddia etti.

Žemaitaitis ve partisi, “antisemitik” ve Rusya yanlısı olmakla itham ediliyor. Ekim 2024’teki parlamento seçimlerinden önce bu partiye yönelik bir “güvenlik duvarı” inşa edilmesi çağrısı yapılmış ama Nemuno Aušra oyların yüzde 15’ini alıp üçüncü olduktan sonra hükümete katılmıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English