Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, BM’nin terör örgütü olarak kabul ettiği Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani adıyla bilinen Ahmed eş-Şera ile görüştü.
Güvenilir bir adalet sisteminin tesisi için çağrı yapan Petersen görüşmede “herhangi bir intikam görmediğimizden emin olmamız gerekiyor” dedi.
Şera da görüşmede, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararının güncellenmesi ve ülkedeki mevcut gerçekliklere uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Suriyelilerin sorunlarını ele almak için hızlı ve etkili bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydeden Şera, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, yeniden inşasına ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasına odaklanılması gerektiğini vurguladı.
Şera, mültecilerin güvenli bir şekilde Suriye’ye dönüşü için uygun bir ortam sağlanmasını ve bu süreçlere ekonomik ve siyasi destek verilmesini istedi. Son olarak Şera, bu adımların acele edilmeden, çok dikkatli bir şekilde özenle ve uzman ekiplerin gözetiminde gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.
BM Güvenlik Konseyi’nde Aralık 2015’te kabul edilen 2254 sayılı karar, muhalefet ve rejim heyetlerinin müzakereleri sonuçlandırmasının ardından geçiş yönetimi kurulmasını öngörüyor. Buna göre, müzakerelerin 6 ay içinde tamamlanıp geçiş yönetimi tesis edilmesi, yeni yönetimin 12 aylık dönemde bir anayasa hazırlayıp ülkeyi adil seçime götürmesi gerekiyor.
Öte yandan Katarlı bir heyet de pazar günü Suriye’ye giderek geçici hükümet yetkilileriyle görüştü ve “Suriye halkını desteklemeye tam bağlılık” sözü verdi. Katar’ın büyükelçiliği 13 yıl sonra yarın yeniden faaliyete geçecek. Diğer Arap ülkelerinin aksine Katar, Esad’la ilişkileri normalleştirmedi. Katar’ın büyükelçilik kararı Türkiye’nin Cumartesi günü Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açmasının ardından geldi.
İngiltere ve ABD de resmi olarak terör örgütü olarak kabul etmelerine rağmen HTŞ ile temas halinde olduklarını teyit ettiler. Dışişleri Bakan Vekili Jean-Noel Barrot da bir Fransız diplomatik ekibinin de Salı günü “gayrimenkulleri geri almak” ve yeni yetkililerle “ilk temasları” kurmak üzere Şam’a gideceğini söyledi. Barrot ayrıca “halkın acil ihtiyaçlarını değerlendireceklerini” de sözlerine ekledi.
Ayrıca Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB’nin Şam’a bugün üst düzey diplomatik heyet göndereceğini, dışişleri bakanlarının da yeni yönetimle kurulacak ilişkiyle ilgili tartışacağını söyledi.