AMERİKA

Chris Miller ABD’yi, Çin’in yarı ileten pazarındaki etkisine karşı uyardı

Yayınlanma

Çip Savaşı kitabının yazarı ve Tufts Üniversitesi’nde uluslararası tarih doçenti olan Chris Miller, ABD ve müttefiklerinin önümüzdeki beş yıl içinde hala en gelişmiş çip teknolojisine sahip olacaklarını, ancak Çin’in daha az gelişmiş yarı iletkenler pazarındaki etkisi konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Nikkei Asia’ya konuşan Miller, “Beş yıl içinde en ileri teknolojiye kimin erişebileceğini sorarsanız, ABD mi yoksa Çin mi, ABD’nin ileri teknolojiyi Hollanda, Japonya ve Tayvan ile ortaklaşa üreteceğini söyleyebilirim” dedi.

Yarı iletken endüstrisinin tarihi ve hükümetlerin endüstriyel politikaları konusunda uzun yıllardır araştırma yapan Miller, “Bu, hangi bireysel firmanın en ileri teknolojiyi üreteceğini bildiğim anlamına gelmiyor, ancak beş yıl içinde en gelişmiş çiplerin Çin dışında bir yerde üretileceğine oldukça güveniyorum” ifadesini kullandı.

Ancak Miller diğer yandan, Çin’in halihazırda büyük miktarlarda daha az gelişmiş çip üretme kapasitesine ve üretim teknolojilerine sahip olduğunu söyledi. Miller, ABD’nin de, gelişmiş çip teknolojileri açısından Tayvan ve Güney Kore’nin “gerisinde” olduğunu, Avrupa, Japonya veya Hindistan’a ise daha yakın olduğunu kaydetti.

Akıllı telefonlardan savaş uçaklarına kadar her şeyde kullanılan bu küçük bileşenler ulusal güvenlik için büyük önem taşıyor. Washington, Pekin’in çip teknolojisine erişimini ve geliştirmesini engelleme çabalarını hızlandırıyor. Biden yönetimi bu kapsamda, Çin’in çip sektörüne kendi ihracat kontrollerini dayatmanın yanı sıra, bu yıl çip üretim araçlarının iki önemli üreticisi olan Hollanda ve Japonya’yı da aynı şekilde Çin’in gelişmiş yarı iletken teknolojilerine erişimini sınırlamaya ikna etti.

Bu alandaki tedarik zincirinin yönünü değiştirmeyi ve kendisinin Asya sektörüne bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Washington yönetimi, ABD’nin Tayvan’ın çip sektörüne bağımlılığını da bir risk olarak görüyor ve çip üretimini Adanın dışına kaydırmaya çalışıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı Çin ve Rusya’da yatırımı sınırlandırmaya hazırlanıyor

Bu arada, ABD Ticaret Bakanlığı salı günü, 52 milyar dolarlık yarı iletken üretimi ve araştırma fonunun Çin ve “endişe duyduğu diğer ülkeler” tarafından kullanılmasını önlemek için taslak bir tasarı yayınladı.

Tasarı teklifi, ABD fonu alıcılarının Çin ve Rusya gibi ilgili yabancı ülkelerde yarı iletken üretiminin genişletilmesine yatırım yapmasını ve teşvik fonu alıcılarının ilgili yabancı bir kuruluşla ortak araştırma veya teknoloji lisanslama çabalarına girmesini sınırlıyor.

Ayrıca, bazı yarı iletkenleri ulusal güvenlik açısından kritik olarak sınıflandırıyor ve bu nedenle onları daha sıkı kısıtlamalara tabi olarak tanımlıyor. Bu önlemin, kuantum hesaplamada, radyasyon yoğun ortamlarda ve diğer özel askeri yetenekler için kullanılan malzemelerdeki çipleri kapsadığı kaydedildi.

Ekim ayında ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’in dünyanın herhangi bir yerinde ABD ekipmanıyla üretilen belirli yarı iletken çiplere erişimini engellemek için yeni ihracat kontrolleri yayınlamıştı. ABD o zamandan beri, Pekin’in teknolojik ve askeri ilerlemelerini yavaşlatmak amacıyla erişimini büyük ölçüde genişletti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version