Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’in Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini derinleştirmeye çalıştığını ve karmaşık durumlar ve zorluklar karşısında ikili koordinasyonu teşvik ettiğini söyledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, AB’nin Çin’deki diplomatik temsilcileriyle Pekin’de bir araya gelen Wang, iki tarafın başarılı zirve sonuçları elde etmek ve “Çin-AB ilişkilerini yeni umutlarla yeni bir düzeye taşımak” için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
“Çin ve Avrupa diyalog ve işbirliğini seçerse, blok çatışması ortaya çıkmayacaktır… Çin ve Avrupa kapsayıcı olamayı ve kazan-kazan yolunu seçerse, küresel kalkınma ve refah için umut olacaktır” diyen Wang, Çin’in Avrupa’ya yönelik politikasının istikrarlı olduğunu da sözlerine ekledi.
Söz konusu açıklamalar, Başbakan Li Qiang ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında perşembe günü yapılacak olan ve dört yıl sonra ilk kez yüz yüze gerçekleştirilecek olan Çin-AB zirvesi öncesinde yapıldı. Üçlü aynı gün Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de bir araya gelecek.
Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada Li, Michel ve von der Leyen’in zirveye birlikte başkanlık edecekleri belirtildi.
Sıcak noktalar masada olacak
Elçilerle görüşmesi sırasında Wang, Çin ve AB’nin uluslararası ve bölgesel konularda tamamen aynı görüşlere sahip olmadığını vurguladı.
“Sadece iletişim ve koordinasyona bağlı kalarak dünya barışı ve istikrarının korunmasında ve küresel zorlukların ele alınmasında yapıcı bir rol oynayabiliriz” dedi.
Avrupa Konseyi, toplantının odak noktasının AB-Çin ilişkilerinin durumu ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve Orta Doğu’daki durum da dahil olmak üzere küresel sıcak nokta sorunları olacağını ve “yapıcı ve istikrarlı AB-Çin ilişkilerinin” sürdürülmesine yardımcı olacağını söyledi.
Zirve, Başbakan Li ve Başbakan Yardımcısı He Lifeng’in AB ülkelerini ziyaret ettiği son aylarda AB ve Çinli yetkililer arasında gerçekleşen üst düzey temasların ardından geldi.
AB’nin ticaret şefi Valdis Dombrovskis ve bloğun en üst düzey diplomatı Josep Borrell’in yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinin liderleri de değişimin bir parçası olarak Çin’i ziyaret etmişti.
Çin-AB ticareti
Eurostat’a göre geçen yıl Çin, AB’nin ihraç ettiği malların en büyük üçüncü alıcısı ve AB’ye en çok mal ithal eden ülke oldu. AB’nin Çin’e mal ihracatı büyük ölçüde sabit kalırken, son yıllarda Çin’den yapılan ithalatta güçlü bir artış yaşandı.
Haziran ayında AB, iklim değişikliği ve küresel kamu sağlığı gibi ortak çıkar alanlarında Pekin ile işbirliği yaparken kritik sektörlerde riskleri azaltarak ekonomik bağımlılığını sınırlayan Çin’e yönelik çok yönlü yaklaşımını bir kez daha teyit etti.
Ekim ayı başında Avrupa Komisyonu, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturmayı resmen başlattı.
Soruşturma, yerel üreticileri korumak için cezalandırıcı tarifelerin uygulanıp uygulanmayacağına karar verecek. Çin bu hamleye şiddetle karşı çıkıyor ve bunu “açık bir korumacılık eylemi” olarak nitelendiriyor.
Çin tarafından yapılan açıklamaya göre elçiler, AB’nin Çin’den ayrılmak gibi bir niyeti olmadığını ve “karşılıklı olarak faydalı ve dengeli ekonomik ve ticari ilişkiler” kurmayı umduklarını söyledi.