ASYA

Çin Antarktika’daki beşinci istasyonunu açtı

Yayınlanma

Çin’in kıtadaki beşinci araştırma istasyonu olan Antarktika’daki Qinling İstasyonu çarşamba günü faaliyete geçti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, araştırma tesisinin “insanlığın Antarktika’ya ilişkin bilimsel anlayışını geliştirmeye yardımcı olmasını, Çin’in bilimsel seferlerde diğer ülkelerle işbirliği yapması için bir platform sağlamasını ve bölgede barış ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmesini” umduklarını söyledi.

Batı medyası ise, istasyonun Avustralya ve Yeni Zelanda hakkında istihbarat bilgisi toplamak için “mükemmel bir konumda” bulunduğunu iddia etti.

Buna karşılık Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin çarşamba günkü basın toplantısında Antarktika Antlaşması’na taraf bir ülke olarak Çin’in faaliyetlerini her zaman anlaşma hükümlerine uygun olarak yürüttüğünü savundu. Wang, istasyon inşaatının uluslararası kural ve prosedürlere tamamen uygun olduğunu söyledi.

İstasyonun inşasından sorumlu olan Çin Kutup Araştırmaları Enstitüsü’ne göre Qinling İstasyonu yaz aylarında 80, kış aylarında ise 30 kişiyi ağırlayabilecek. Global Times gazetesi tesisin Çin’in Antarktika’nın Ross Denizi bölgesindeki araştırma boşluğunu dolduracağını ve Çin’in bölgedeki üçüncü çok yıllık kış araştırma istasyonu olacağını yazdı.

Global Times, istasyonun doğudaki Terra Nova Körfezi yakınlarındaki buzullar arası gölün coğrafi avantajlarından ve istasyonun deniz laboratuvarından tam olarak yararlanarak oşinografik gözlem ve araştırmaların yanı sıra atmosfer bilimi, buzulbilim, jeoloji ve uzay fiziğine odaklanacağını belirtti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping çarşamba günü Qinling İstasyonu’nun inşasının tamamlanması ve Antarktika’da faaliyete geçmesi dolayısıyla bir kutlama mektubu gönderdi.

Xinhua Haber Ajansı’na göre, Xi, kutup araştırmaları için çalışanlara en içten selamlarını iletti ve Çin Yeni Yılı’nı kutladı.

“Bu yılın Çin’in kutup araştırmalarının 40. yıldönümü olduğuna dikkat çeken Xi, Çin’in kutup araştırmalarının verimli sonuçlar verdiğini ve Qinling İstasyonunun tamamlanmasının Çin’deki ve dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarının “doğanın gizemlerini keşfetmeye ve bilimin zirvesine cesurca tırmanmaya devam etmeleri için güçlü bir garanti sağlayacağını” söyledi.

Xi, insanlığa yeni ve daha büyük katkılarda bulunmak ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etmek için kutup bölgelerinin daha iyi anlaşılması, korunması ve kullanılması çağrısında bulundu.

Çin Mimari Tasarım ve Araştırma Grubu’nun danışman baş mimarı ve yeni istasyon projesinin tasarımının genel müdürü Liu Yanhui, Global Times’a yaptığı açıklamada, yeni istasyonun ana yapısının tamamen monte edilmiş çelik yapı ile inşa edildiğini, dış koruyucu yapıda ise prefabrik perde duvar ünitelerinin kullanıldığını ve tesisin ofisler, bilimsel araştırmalar, konaklama ve diğer amaçlar için birden fazla üniteye sahip olduğunu söyledi,

Liu, yeni istasyonun akıllı teknolojilerden büyük ölçüde yararlandığını belirtti. İstasyon, akıllı bilimsel araştırmayı gerçekleştirmek için uydu iletişim sistemlerine dayalı veri yönetimi ve uzaktan senkronizasyonu benimsiyor, otomatik algılama ve acil durum müdahalesi gibi akıllı işletim ve bakım sistemlerine ve akıllı iletişim ve veri toplama gibi özel ağ sistemlerine sahip.

Ayrıca yeni istasyonun, yenilenebilir enerji ve geleneksel enerjiyi birleştiren, rüzgar ve güneş gibi temiz enerjiye öncelik veren bir enerji mikro şebeke yönetim sistemini benimsediği bildirildi. Liu, rüzgar ve güneş gibi yeni enerjilerin istasyonun enerjisinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturduğunu belirtti.

Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nde araştırmacı olan He Jianfeng, ABD, Yeni Zelanda, Almanya ve İtalya gibi komşu ülkelerin araştırma istasyonlarıyla işbirliği yaparak İstasyonu’nun deniz laboratuvarının uluslararası bir işbirliği platformuna dönüştürülmesini hedeflediklerini söyledi.

İstasyonun, Çin’in Pasifik Okyanusu sektöründeki uzun vadeli gözlem boşluğunu dolduracağı kaydedildi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version