ASYA

Çin: NATO Asya-Pasifik’te çatışma peşinde

Yayınlanma

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Güney Kore ve Japonya’ya yaptığı ziyaretlerde Çin’e karşı Asya-Pasifik’te NATO angajmanını güçlendirme vurguları Pekin’in tepkisini çekti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, NATO’yu sözde ‘Çin tehdidi’ hakkında “yaygara koparmamaya ve bölgesel çatışmayı kışkırtmamaya” çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning basın toplantısında, “Asya-Pasifik, jeopolitik rekabet için bir savaş alanı değil ve bölgede çatışma ve Soğuk Savaş zihniyeti hoş karşılanmıyor” ifadesini kullandı.

NATO ittifakının geleneksel savunma bölgelerini ve alanlarını sürekli olarak bozduğuna ve Asya-Pasifik ülkeleriyle askeri ve güvenlik bağlarını geliştirdiğine dikkat çeken Mao, bunun yerine “NATO, Avrupa’nın güvenliğini korumada oynadığı rolü düşünmeli” dedi.

Sözcü, Japonya’nın askeri hamlelerine de değinerek, şu uyarıda bulundu: “Japonya ciddi bir şekilde tarihten ders almalı, barışçıl kalkınma yolunda ilerlemeli ve bölge ülkelerinin karşılıklı güvenini sarsacak, bölgenin barış ve istikrarına zarar verecek şeyler yapmamalıdır.”

Çinli uzmanlar: ABD Asya’da ikinci bir Ukrayna faciası peşinde

Asya-Pasifik’e çıkarma yapan tek Batılı lider Stoltenberg değildi. ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, Stoltenberg’in ardından önce Güney Kore’yi ziyaret etti, ardından da Filipinler’e geçecek.

Bu ziyaretlerin stratejik hedefi Pekin yönetiminin yanı sıra, Çin kamuoyunu da endişelendirdi. ABD’nin Avrupa’yı askeri çatışmaya sürüklediğini belirten Çinli analistler, şimdi ise Asya’da Çin’i komşuları aracılığıyla çevreleme politikası kapsamında bir cepheleşme ve blok çatışması yaratmaya çalıştıklarını düşünüyor.

Bu stratejiyi tehlikeli bir “Soğuk Savaş zihniyeti” olarak nitelendiren Çinli analistler, ABD öncülüğündeki ittifakın Kuzey Atlantik’in ötesinde de etkisini artırmaya çalıştığını ve bu hırsın Ukrayna savaşına yol açtığını belirtiyor.

Global Times’a konuşan uzmanlar, NATO’nun aynı modeli Asya-Pasifik’te uygulamaya çalıştığını, bu durumun ise bloklaşmaya yol açtığını ve bölgenin ekonomik entegrasyonunu zayıflattığını söylüyor. Çinli uzmanlara göre, bu durum sadece Çin’e değil bölgedeki bütün ülkelere zarar veriyor.

‘30 yıllık barış ortamını bozacaklar’

NATO ve ABD’li yetkililerin ziyaretlerini Global Times’a değerlendiren Çin Dış İlişkiler Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden profesör olan Li Haidong, bu faaliyetlerin, “Asya’nın Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana yaşadığı 30 yılı aşkındır süren barış ve refah ortamını sona erdirmeyi amaçladığını” kaydetti.

Asya-Pasifik bölgesinin, Kore Yarımadası sorunu, Tayvan sorunu, Güney Çin Denizi sorunu ve Doğu Çin Denizi’ndeki Çin-Japonya gerilimi gibi potansiyel olarak patlak verebilecek birçok soruna rağmen son on yıllarda barışçıl kalmayı başardığını vurgulayan Çinli uzmanlara göre bunun temel nedeni, Çin’in, dış güçlerin askeri müdahalesini caydırmak için yeterli güce sahip olması ve bölge ülkelerinin sorunları istişare yoluyla çözmeye istekli olması.

ABD’nin sözde bir “Çin tehdidi” yaratarak ve bunu abartarak bölge ülkelerini korkutmaya çalıştığını ve dengeyi bozmaya çalıştığını belirten analistler, bölge ülkelerinin bu tür girişimlere karşı çıkmak için birlikte çalışması gerektiğini söylüyor.

NATO’yu ABD’nin bölgesel barış ve istikrarı baltalamak için kullandığı bir piyon olarak değerlendiren Çinli uzmanlar, Ukrayna krizi gibi bir facianın Asya’da yaşanmaması için bölge ülkelerini NATO’ya fazla yakın durmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version