Pentagon, Pekin merkezli bir özel sermaye ve risk sermayesi şirketi IDG Capital Partners’ı Çin ordusuyla yakın ilişkileri olduğu iddia edilen şirketler listesine ekledi. Analistler bu hamlenin sektör için artan yaptırım risklerinin altını çizdiğini ve muhtemelen daha fazla yatırım öz denetimi için baskıya neden olacağını söylüyor.
Savunma Bakanlığı’nın ABD’de faaliyet gösteren “Çinli askeri şirketler” olarak tanımladığı kuruluşların güncellenmiş listesinde IDG Capital Partners yeni eklenen 17 isim arasında yer alıyor. Pentagon’un 31 Ocak’ta iddiasına göre bu şirketler, “sivil kuruluşlar gibi görünen” Çinli şirketler, üniversiteler ve araştırma programları tarafından geliştirilen “ileri teknolojileri ve uzmanlığı elde etmesini sağlayarak” Çin ordusunun “modernizasyon hedeflerini” desteklemeye yardımcı oluyor.
Liste daha önce sadece teknoloji şirketleri ve üreticilerinden oluşuyordu. IDG Capital Partners listede yer alan ilk özel sermaye ve risk sermayesi uzmanı oldu.
Hong Kong merkezli hukuk firması Steptoe’da yaptırımlar ve ihracat kontrolü üzerine çalışan Wilson Zhao, Nikkei Asia’ya yaptığı açıklamada, “Bu, Çin merkezli büyük bir yatırım firmasının ABD hükümeti tarafından yaptırım listesine eklendiği ilk vaka” dedi.
Zhao, “IDG’nin yaptırım listesine alınmasıyla birlikte, özellikle merkezi Çin’de bulunan yatırım firmalarının artık sadece portföy şirketlerinin yaptırıma uğramasından değil, aynı zamanda belirli şirketlere yatırım yapmaları ya da bu şirketlerle ortak yatırım yapmaları nedeniyle yaptırıma uğrayıp uğramayacaklarından da endişe etmeleri gerekiyor” dedi.
Listede yer alan diğer yüksek profilli şirketler arasında, geçen yıl ABD’deki en büyük Çin ilk halka arzını gerçekleştiren sürücüsüz araç lidar üreticisi Hesai Technology ve IDG’nin portföyünün bir parçası olan 360 Security Technology yer alıyor. Hesai, Washington’un kararına mahkemede itiraz etmeyi planladığını söyledi.
Hesai’nin CEO’su Yifan Li çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, “Bu listeye dahil edilmemiz, Hesai lidarlarının askeri kullanım ve gözetleme ile potansiyel ilişkisi hakkında asılsız, temelsiz ve yanlış iddialara dayanan bir yıllık medya karalama kampanyasının ardından geldi” dedi.
IDG Capital, Nikkei Asia’nın Pentagon atamasına ilişkin yorum taleplerine henüz yanıt vermedi. IDG sözcüsü Bloomberg’e e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Savunma Bakanlığı tarafından kendisinden önceden bilgi istenmediğini ve Çinli bir şirket olduğu iddiasını reddettiğini söyledi.
IDG Capital’e yakın bir kaynak Nikkei’ye yaptığı açıklamada kararın yeniden gözden geçirilmesi için Pentagon ile temasa geçeceklerini söyledi. Kaynak, “Uluslararası alanda, etkinin önemli olduğunu düşünmüyorlar” dedi.
ABD, Çinli kuruluşlara çoğunlukla Ticaret Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Pentagon dahil olmak üzere çeşitli kurumlar aracılığıyla yaptırım uyguluyor.
Pentagon, belirlenen şirketlerin ABD ordusuna ya da tedarikçilerine doğrudan hizmet vermesini yasaklıyor. Hazine, ABD’li kişilerin belirlenen şirketlerin halka açık hisselerini alıp satmasını yasaklarken, Ticaret yaptırım uygulanan şirketle iş yapmak isteyen tarafların özel bir lisans almasını şart koşuyor.
Zhao, farklı devlet kurumlarının kara listeler hazırlamak için birlikte çalışma potansiyeline atıfta bulunarak, “Böyle bir listeye girmek, belirlenen kuruluşa karşı yaptırımların gelecekte tırmanma olasılığını artırabilir” dedi.
Zhao, yaptırım tehdidinin IDG Capital için itibar risklerini artırdığını, zira ABD’li yatırımcıların belirlenen bir şirketle “ortak yatırım yapmayı yeniden düşünebileceğini” söyledi. IDG Capital bugüne kadar 1.600’den fazla portföy şirketine yatırım yaptı. İkisi ABD’de ve altısı Çin’de olmak üzere dünya çapında 12 ofisi bulunuyor. Diğerleri Singapur, Güney Kore ve Vietnam’da.