DİPLOMASİ

Çin: Rusya ile ilişkilerimizin hedef alınması kabul edilemez

Yayınlanma

Washington ve Pekin arasında ‘balon’ tartışması devam ederken, ABD, Çin’in Moskova’ya silah sağlayabileceğini iddia etti. Çin ise, Ukrayna savaşında “siyasi çözüm” açıklamaya hazırlanıyor.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dışişleri Direktörü Wang Yi, cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı oturum arasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile “gayri resmi” bir görüşme yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın Wang’ı “Çin’in Rusya’ya maddi destek vermesinin veya sistematik yaptırımlardan kaçınması için yardım sağlamasının sonuçları konusunda uyardığını” söyledi.

Çin dışişleri bakanlığına göre ise Wang, Pekin’in ABD’nin suçlamalarını veya “Çin-Rusya ilişkilerini hedef alan zorlamasını” kabul etmeyeceğini belirtti.

Wang, “Büyük bir ülke olarak ABD, alevleri körüklemek veya krizden nemalanmak yerine, krizin siyasi çözümüne çalışmak için her türlü hakka sahiptir” dedi.

Bliken’ın iddialarına bir yanıt da Pekin’den geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, pazartesi günü Pekin’de düzenlenen günlük brifingde Blinken’in yorumları sorulduğunda, “ABD, Çin’den talepte bulunacak konumda değil” dedi.

Wang Wenbin, “Çin’in Rusya ile kapsamlı işbirliği ortaklığı, bağlantısızlığa, çatışmamaya ve üçüncü tarafları hedef almamaya dayalıdır ve bu iki bağımsız ülkenin egemenliğiyle ilgili bir konudur” dedi.

Pekin’de düzenlenen brifingde Sözcü, “ABD’nin Çin-Rusya ilişkilerini hedef almasını ve hatta bizi zorlamasını asla kabul etmeyeceğiz” ifadesini kullandı.

‘Pekin, Ukrayna’da uzun süreli savaş istemiyor’

Pekin’in yakında Ukrayna savaşı ile ilgili bir belge açıklaması bekleniyor.

Çinli üst düzey diplomat Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı’ndaki konuşması sırasında, Çin’in Ukrayna savaşı hakkında bir pozisyon belgesi yayınlayacağını söyledi, ancak bunun ne zaman yayınlanacağına dair ayrıntı vermedi.

Konuşmasında, ABD’yi “histerik” davranışlarla uluslararası normları ihlal etmekle suçlayan Wang Yi, Ukrayna’da diyalog çağrısını yineledi ve Avrupa ülkelerine savaşı nasıl sona erdirecekleri konusunda “sakin bir şekilde düşünmelerini” önerdi.

Wang ayrıca Pekin’in Ukrayna’da “uzun süreli” bir savaş istemediğini vurguladı.

Wang, Münih Güvenlik Konferansı oturum arasında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile yaptığı görüşmede, Pekin’in “barış için ısrarla çabalamak” üzere uluslararası toplumla birlikte çalışacağını vurguladı.

Çin’in “her zaman barış ve diyaloğun yanında yer aldığını” ve “her zaman barışı teşvik etmek ve müzakereleri ilerletmek konusunda ısrar ettiğini” ifade eden Wang, “Ukrayna’daki krizin uzamasını ve yayılmasını istemiyoruz ve durumun daha fazla kötüye gitmesini önlemek için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya ve ısrarla barış için çabalamaya hazırız” dedi.

Çin dışişleri bakanlığına göre Kuleba, Ukrayna’nın Çin’in uluslararası statüsüne ve nüfuzuna ve krizin siyasi çözümündeki konumuna değer verdiğini ve Pekin’in “yapıcı bir rol oynamaya devam etmesini beklediğini” söyledi.

Kuleba, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da, temel BM Şartı olan toprak bütünlüğü ilkesinin kutsal olduğu konusunda her iki devletin de fikir birliği içerisinde olduğunu belirtti.

Wang’ın sonraki durağı Moskova

Wang Yi’nin Avrupa turunun bir sonraki durağı olarak çarşamba günü, Ukrayna savaşının birinci yıl dönümünden hemen iki gün önce Rusya’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Üst düzey diplomatın ayrıca Vladimir Putin ile de bir görüşme gerçekleştireceği söyleniyor.

Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmayı reddeden Pekin’in defalarca barış görüşmesi çağrısında bulunmasına rağmen Moskova ile “derin” ortaklığı, ABD ve birçok Avrupa ülkesini endişelendiriyor

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya’yı izole etmeye yönelik Batı baskısına direnerek Putin’in yanında yer aldı. Çin-Rus ticaret hacmi Ukrayna savaşından bu yana artarken, Rusya’nın Çin’e petrol satışı da artış gösterdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version