DİPLOMASİ

Çin, “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını desteklediği” yönündeki NATO suçlamalarını reddetti

Yayınlanma

Çin, NATO’yu ülkesini karalamakla suçladı ve ittifakın Asya’dan uzak durmasını talep etti.

Perşembe günü Pekin, transatlantik ittifakın Çin’i Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında “belirleyici bir destekçi” olmakla suçlaması üzerine NATO’ya tepki gösterdi.

NATO’nun 32 lideri çarşamba günü Çin’den “Rusya’nın savaş çabalarına verdiği tüm maddi ve siyasi desteği kesmesini” talep ederek Pekin’i şimdiye kadarki en güçlü şekilde kınadı.

Washington’daki yıllık zirvesinde ortak bir açıklama yapan NATO, Pekin’in “Rusya’nın savunma sanayi üssüne verdiği büyük ölçekli desteğin … Rusya’nın komşuları ve Avrupa-Atlantik güvenliği için oluşturduğu tehdidi artırdığını” iddia etti.

Pekin, “bariz yalan ve kışkırtıcı iftira” olarak nitelendirdiği suçlamalarla ilgili olarak NATO’ya başvuruda bulunduğunu söyledi.

Çin’in AB misyonu, Pekin’in Ukrayna’daki savaşa siyasi bir çözüm aradığını ve çatışmadaki taraflardan hiçbirine ölümcül silah sağlamadığını belirterek, Rusya ile “normal ticaret akışlarının” kesintiye ya da zorlamaya maruz kalmaması gerektiğini söyledi.

Pekin, NATO’nun suçlamalarına, ittifakı “jeopolitik rekabet için bir güreş alanı değil, barışçıl kalkınma yeri” olduğunu söylediği Asya’dan uzak durması konusunda uyararak karşılık verdi.

NATO “Avrupa’nın güvenliği ile Asya-Pasifik’in güvenliği arasındaki bağlantıyı öne çıkarmaya devam ediyor. NATO’yu Kuzey Atlantik’te bölgesel bir savunma örgütü olarak rolünün içinde kalmaya çağırıyoruz” denildi.

Açıklamada, “NATO, Asya-Pasifik’te barış ve istikrarı bozan bir unsur ya da bazı büyük güçlerin hegemonyalarını sürdürmek için kullandıkları bir araç haline gelmemelidir” ifadeleri kullanıldı.

Pekin’in tepkisi ayrıca, NATO zirvesine Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın da katılmasıyla ortaya çıktı.

Japonya ve Filipinler de dahil olmak üzere ABD’nin Asya’daki müttefikleri ortak planlama, tatbikat ve silah konuşlandırmalarını hızlandırdı. İngiltere, Fransa, Kanada ve Almanya gibi NATO üyeleri de bölgedeki askeri operasyonları ve güvenlik işbirliğini artırdı.

Üst düzey Çinli askeri yetkililer ABD’nin bölgedeki müttefikleriyle bağlarını güçlendirme çabalarını bir “Asya NATO’su” yaratma planı olarak nitelendiriyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version