Çin’in Japon deniz ürünlerine uyguladığı yasak, sektörü alternatif arayışlara zorlarken Japon deniz ürünleri şirketleri pazartesi günü Vietnam’da Hokkaido’da deniz tarağı işlemeye başladı.
Nikkei Asia’ya göre, deniz ürünleri e-perakendecisi Foodison, toptancı Ebisu Shokai ve ticaret evleri Ocean Road ve Nosui gibi şirketlerle kabuksuz deniz tarağı veya 20 tondan fazla deniz tarağı denemesi için ortaklık yapıyor.
Bu anlaşmaya göre Ebisu’dan deniz tarakları Ocean Road tarafından satın alınacak ve Vietnam’a ihraç edilecek, burada işlenecek ve Foodison, Ebisu ve Nosui tarafından restoranlara ve perakendecilere satılmak üzere Japonya’ya geri gönderilecek. Ocean Road, Japonya’da satılmak üzere Vietnam’da işlediği karides ve yengeçler konusunda da aynı deneyime sahip.
İlk parti halihazırda Vietnam’a gönderildi ve burada işleme tesisi yemeklik yarım kabuklu deniz taraklarının yanı sıra suşi kalitesinde et ve çiğ olarak yenmek üzere dondurulmuş deniz tarakları üretecek. Şirketler sonuçlara göre orada daha fazlasını yapıp yapmamayı değerlendirecek.
Nikkei haberine göre, Vietnam’da işleme sürecindeki işçilik maliyetleri Japonya’dakinden yalnızca %20 ila %30 daha yüksek. Suşi ya da çiğ tüketim için deniz tarağı fiyatlarının, nakliye masrafları hesaba katıldıktan sonra bile Japonya’da işlenmiş ürünlere kıyasla daha düşük olması bekleniyor.
Daha az işlem gerektiren yarım kabuklu deniz taraklarının fiyatının Japon muadilleriyle hemen hemen aynı olması bekleniyor.
Ancak Foodison’da bir yönetici olan Kenichiro Hoshino, “Japonya’da yeterli insan gücü yok ve işleme zaman alıyor. Kabuksuz deniz taraklarını envanterde bekletmek yerine, onları yurtdışında işlemek ve müşterilere satmak daha iyi” dedi.
Vietnam’daki tesisler gıda güvenliği için uluslararası bir standart olan HACCP sertifikasına sahip ve ürettikleri deniz tarakları Japonya dışındaki pazarlara da ihraç edilebiliyor. Şirketler bir sicil oluşturduktan sonra Avrupa ve ABD’ye de satış yapmayı düşünecekler.
Balıkçılık Ajansı’na göre Japonya 2022 yılında 500.000 ton kabuksuz deniz tarağı üretti. Yaklaşık 140.000 tonu Çin’e gitti ve bunun 100.000 tonu işlenmek üzere kabuksuz olarak gönderildi.
Tokyo’nun Fukushima nükleer santralinden arıtılmış atık su salmasına tepki olarak Pekin’in ağustos ayında Japon deniz ürünleri ithalatını askıya almasından bu yana, işlenmemiş deniz tarağı stokları birikti. Diğer pazarlarda bunlara olan talep sınırlı ve işgücü sıkıntısı nedeniyle Japonya’da arzı karşılayacak kadar hızlı işlenemiyor.
Japon hükümeti, işleme ekipmanı ve depolama maliyetlerini karşılamak için sübvansiyonlar da dahil olmak üzere bir dizi destek önlemi açıkladı. ABD Büyükelçiliği, Güneydoğu Asya gibi diğer bölgelerde satışları teşvik ediyor ve Japonya Dış Ticaret Örgütü, Meksika’da işleme yoluyla ABD’ye bir ihracat rotası oluşturmaya çalışıyor.