Perşembe günü açıklanan verilere göre Çin’in tüketici fiyatları ekim ayında hafif bir düşüş gösterdi. Ülkenin temel et ürünü olan domuz eti fiyatlarındaki %30’luk düşüş, eğitim ve sağlık harcamalarının artmasına rağmen ekim ayında genel gıda alt endeksini aşağı çekti. Harcamaların azalmasıyla tüketici fiyatları %0,2 düştü.
Çinli politika yapıcılar sıkı pandemi kontrollerinin sona ermesinin ardından yavaşlayan ekonomik durum ve emlak sektörü krizi ile mücadele ederek iç talebi yeniden canlandırmaya çalışıyor.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun perşembe günü açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksi ekim ayında yıllık bazda yüzde 0,2 düşerken, Reuters’ın analistlerle yaptığı ankette yüzde 0,1’lik bir düşüş öngörüldü. TÜFE eylül ayında değişmemişti.
Üretici fiyatları, ekonomistlerin yüzde 2,7’lik düşüş tahminine karşın ve eylül ayındaki yüzde 2,5’lik daralmanın ardından yıllık yüzde 2,6 düşerek üst üste 13. ayda da geriledi.
NBS, canlı hayvan ve et fiyatlarının, domuz eti fiyatlarındaki yüzde 30,1’lik düşüşün etkisiyle toplamda yüzde 17,9 düştüğünü açıkladı. Gıda dışı fiyatlar ise yüzde 0,7 arttı.
Perşembe günü Çin piyasasının tepkisi sakin olurken, Şanghay ve Shenzhen’de işlem gören hisse senetlerinden oluşan CSI 300 endeksi yatay seyretti ve renminbi veri açıklamasının ardından dolar karşısında yüzde 0,1 değer kaybetti.
Çin ekonomisi son aylarda karışık toparlanma işaretleri gösterdi ve ekonomistlerin hükümetin bu yılki resmi gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme hedefi olan yüzde 5’e ulaşıp ulaşamayacağını tartışmasına neden oldu. Fiyatlar temmuz ayında eksi bölgeye düştükten sonra takip eden aylarda tekrar büyümeye geçti.
IMF ise bu hafta, emlak piyasasını istikrara kavuşturmak için para politikasını gevşeten ve emlak alımları ve ipotekler üzerindeki kısıtlamaları gevşeten politika yapıcıların daha güçlü desteğini gerekçe göstererek Çin’in GSYİH büyümesi tahminini yüzde 5,4’e yükseltti.
Düşen domuz eti fiyatları etkili oldu
Analistler düşük enflasyon rakamları için düşük tüketici güvenini suçladı. Düşen domuz eti fiyatları ekim ayında bu eğilimi daha da kötüleştirdi. Çin’in Dalian Emtia Borsası’nda işlem gören canlı domuz vadeli işlemleri bu ay yaklaşık yüzde 15 düştü.
Dünyanın en büyük domuz eti üreticisi ve tüketicisi olan Çin’de et fiyatları, arz fazlasının büyük fiyat düşüşlerine yol açması ve TÜFE’de oynaklığa neden olmasıyla birlikte patlama ve durgunluk döngülerini takip ediyor.
Goldman Sachs bir analist notunda, Çin’in manşet TÜFE’sinin önümüzdeki aylarda kademeli olarak artması gerektiğini, ancak “domuz eti fiyatlarındaki kalıcı deflasyonun hızı yavaşlatmasının muhtemel olduğunu” söyledi.
ING ekonomisti Rob Carnell, Çin’in sadece tüketici fiyatlarında değil, aynı zamanda “reel ve finansal varlıklar ile ücretlerde” de düşüş olarak tanımladığı deflasyondan muzdarip olduğu iddiasına karşı çıktı.
“Çin’in şu anda sahip olduğu düşük enflasyon oranı, iç talebin oldukça zayıf olduğu gerçeğini yansıtıyor” dedi ve ekledi: “Bugün gördüğümüz şey, talepteki bir çöküşten ziyade, esas olarak arz fazlasının sonucudur.”
Perşembe günkü TÜFE’yi yorumlayan Birleşik Krallık araştırma şirketi Capital Economics de, mal ve hizmet enflasyonu arasındaki ayrışmanın da gösterdiği gibi Çin’deki dezenflasyonist baskının yerel olmadığını söyledi: “Politika desteğinin önümüzdeki çeyreklerde büyümede mütevazı bir toparlanmaya yol açmaya devam etmesiyle birlikte, uzun bir deflasyon dönemi olası görünmüyor.”