Çin’in ABD’ye ihracatı kasım ayında yıllık bazda %8 artarak yılın ilk 10 ayında kaydedilen %3,3’lük oranın oldukça üzerine çıkarken, şirketler ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın gümrük vergisi tehditleri ışığında siparişleri muhtemelen önden yükledi.
Ülkenin gümrük ofisi tarafından salı günü açıklanan verilere göre, toplam denizaşırı sevkiyatlar dolar bazında yıllık %6,7 artarak üst üste sekizinci ay genişledi. ABD’ye yapılan sevkiyatlardaki artışa rağmen, genel büyüme oranı ekim ayındaki %12,7’lik artıştan ve Reuters’in ekonomistlerle yaptığı ankette tahmin edilen %8,5’lik artıştan daha düşük oldu.
Bu arada, dolar cinsinden ithalat kasım ayında yıllık bazda %3,9 düşerek bir önceki ayki %2,3’lük düşüşten daha da kötüleşti ve Reuters anketindeki %0,3’lük kazanç tahminini kaçırdı. Bu düşüş şubat ayından bu yana görülen en büyük düşüş oldu ve iç talebi artırmanın zorluğunun altını çizdi.
Çin’in ticaret fazlası ekim ayındaki 95,72 milyar dolardan 97,44 milyar dolara yükseldi.
Başkanlık kampanyası sırasında Çin’den yapılan tüm ithalata %60’a varan oranlarda gümrük vergisi uygulama sözü veren Trump, ocak ayında göreve geldiği ilk gün, Pekin ABD’ye yasadışı uyuşturucu akışını durdurana kadar bu ülkeden gelen mallara %10 ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı.
Bu durum bazı Amerikan şirketlerinin olası şoku yumuşatmak için Çin mallarını stoklamaya yönelmesine yol açtı.
Pekin’in aralık ayından itibaren bakır, alüminyum ve lityum-iyon piller de dahil olmak üzere 268 ürün için ihracat vergisi indirimlerini düşürmesi ve iptal etmesi de bu ürünlerin sevkiyatını artırmış olabilir. Örneğin alüminyum ürünleri ihracatı geçen ay %40 arttı.
Kasım ayındaki düşük büyüme oranına rağmen, Birleşik Krallık araştırma şirketi Capital Economics, ihracat pazar payındaki kazanımlar ve zayıf yuan sayesinde Çin’in ihracat patlamasının devam etmesini bekliyor. Firmanın Çin ekonomisti Zichun Huang bir notunda, “ABD gümrük vergileri ihracat hacmini %3 civarında azaltabilecek olsa da, gelecek yılın ortasına kadar hissedilmeyebilir,” dedi. “Kısa vadede, ABD’li firmalar gümrük tarifeleri beklentisiyle siparişlerini artırdıkça ihracatı teşvik bile edebilirler” diye ekledi.
Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre, dünyanın 2 numaralı ekonomisi, tüketici enflasyonunun kasım ayında son beş ayın en düşük seviyesine inmesiyle birlikte sürekli deflasyonist baskı altında kaldı.
Merkezi hükümet, emlak piyasasını istikrara kavuşturmak ve bu yılki “%5 civarında” büyüme hedefine ulaşmak için eylül ayından bu yana, yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmek için 10 trilyon yuanlık bir program da dahil olmak üzere bir dizi destek önlemi aldı, ancak bunların etkileri henüz yansımadı.
Pazartesi günü, Çin’in en üst düzey karar alma organı olan Politbüro, önümüzdeki yıl “daha proaktif bir maliye politikası ve ılımlı bir şekilde destekleyici para politikası” çağrısında bulundu. Ayrıca emlak ve hisse senedi piyasalarını istikrara kavuştururken “tüketimi güçlü bir şekilde artırma” ihtiyacının da altını çizdi.
Toplantı, tarihi resmi olarak açıklanmamış olsa da çarşamba günü toplanması beklenen yıllık Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı öncesinde yapıldı. Piyasalar tarafından merakla beklenen iki günlük toplantının, ülkenin 2025 büyüme hedeflerini ve teşvik planlarını şekillendirmesi bekleniyor.