ABD’nin artan gümrük vergisi baskıları dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki toparlanmaya gölge düşürürken, Çin’in ithalatı ocak-şubat döneminde beklenmedik bir şekilde daraldı, ihracatı ise ivme kaybetti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Pekin’in ölümcül opioid fentanil akışını durdurmak için yeterince çaba göstermediğini iddia ederek Çin mallarına ekstra %10 vergi koymasıyla ABD-Çin ticaret savaşı ivmelendi.
Analistler ithalattaki düşüşün, ikinci Trump yönetimiyle dört yıl daha sürecek zorlu ticaret gerilimlerine hazırlanan Pekin’in önemli emtia alımlarını azaltmaya başladığına işaret ettiğini söylüyor.
Economist Intelligence Unit kıdemli ekonomisti Xu Tianchen, “İthalattaki düşüş tahıl, demir cevheri ve ham petrolde görülüyor ve Çin’in stratejik rezervler oluşturma düşüncesiyle ilgili olabilir,” dedi.
Reuters’a konuşan Xu, “Çin 2024 yılında bu ürünlerden çok fazla ithal etmiş olabilir ve alım hacmini azaltması gerekebilir” diye ekledi. “Çelik üretimi ekonominin ihtiyacını açıkça aştığı için bu durum demir cevheri için kesinlikle geçerli” dedi.
İhracat ivmesi, uzun süredir devam eden emlak piyasası borç krizinin neden olduğu zayıf hane halkı ve iş dünyası güveni ile mücadele eden bir ekonomi için şimdiye kadar parlak bir nokta olmuştu.
Cuma günü gümrük verilerine göre Çin’in ithalatı yıllık bazda %8,4 düşerek Reuters ‘in ekonomistler arasında yaptığı ankette öngörülen %1’lik büyümeyi ve aralık ayındaki %1’lik artışı kaçırdı.
En büyük imalat ülkesinin ihracatı aynı dönemde %2,3 artarak %5’lik artış beklentisini kaçırdı ve aralık ayındaki %10,7’lik artışa göre yavaşladı.
Pinpoint Asset Management’ın baş ekonomisti Zhang Zhiwei, “(İhracatın yavaşlaması) kısmen, ticaret savaşından kaçınmak için geçen yılın sonlarında güçlü olan ihracat ön yüklemesinin yavaşlamasından kaynaklanıyor olabilir” dedi.
“İthalattaki keskin düşüş hem zayıf iç talebi hem de işleme ticareti için yapılan ithalattaki düşüşü yansıtıyor olabilir” diye ekledi.
Ekonomist, ABD’nin Çin mallarına uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin zararının “muhtemelen önümüzdeki ay” ortaya çıkacağı görüşünde.
İki Toplantı: Çin’in ekonomi kurmayları 2025 planlarını açıkladı
TİCARET SAVAŞI
Ocak-şubat dönemi Çinli üreticilerin ikinci bir ABD gümrük vergisi dalgası ve Çin’in karşı önlemleri beklentisiyle sona erdi. 4 Mart’ta Trump Çin’e yönelik gümrük vergilerini iki katına çıkararak %20’ye yükseltti.
Bunun üzerine Pekin, Trump’ın gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesinden sadece birkaç dakika sonra ABD’nin tarım ihracatına %10-15 oranında misilleme vergisi ve 25 ABD firmasına kısıtlama getirdi.
Çinli politika yapıcılar, çarşamba günü Çin Başbakanı Li Qiang’ın “yetersiz” ve “zayıf” olarak nitelendirdiği 2025 yılında tüketimi ve iç talebi artırmaya öncelik verme sözü verdi.
“Giderek karmaşıklaşan dış ortam ve yükselen tek taraflılık ve korumacılık Çin’in ticareti üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabilir” diyen Li, Çin’in şu anda çoğunlukla imalat ve ticarete bağlı olan bir büyüme modelini yeniden yapılandırmasının aciliyetinin altını çizdi.
Benzer bir şekilde, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, şubat ayı sonunda Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng ile yaptığı görüşmede Çin’i ekonomisini yeniden dengelemeye çağırdı. Bessent, Çin ekonomisini ihracata olan aşırı bağımlılığı nedeniyle defalarca suçladı.
Çin’in imalat faaliyetleri kısmen Ay Yeni Yılı tatili nedeniyle ocak ayında daraldı, ancak şubat ayında son ayların en yüksek hızıyla genişledi.
Çin’in ithalatının önemli bir göstergesi olan Güney Kore, ticaret savaşı korkularının artmasıyla şubat ayında Çin’e yapılan sevkiyatlarda %1,4’lük bir daralma bildirdi.
Çin’in gümrük ajansı, bu yıl 28 Ocak ve 4 Şubat tarihleri arasına denk gelen Ay Yeni Yılı’nın değişen zamanlamasından kaynaklanan çarpıklıkları düzeltmek için ocak ve şubat ayı ticaret verilerini bir arada yayınlıyor.
Çin’den ABD Savunma Bakanı Hegseth’e yanıt: Savaşın kazananı olmaz