ORTADOĞU

Daniel Fırtınası: Cansız bedenler kıyıya vuruyor

Yayınlanma

10 Eylül’de Libya’yı vuran Daniel Fırtınası sonrası hâlâ ulaşımın sağlanamadığı bölgeler var. Hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri kıyılara vururken bölgede ceset torbası sıkıntısı yaşanıyor.

Orta Akdeniz’de etkili olan Daniel Fırtınası, 10 Eylül’de Libya’nın doğusundaki Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde şiddetli sele yol açtı. Ancak selden en çok etkilenen, liman kenti Derne oldu. Tsunami benzeri dev sel suları kenti neredeyse dümdüz etti. İki barajın yanı sıra çok sayıda bina çöktü. Libya Ulusal Birlik Hükümeti, ölü sayısını 6 bin olarak duyurdu ancak Derne Belediye Başkanı’na göre 18 ila 20 bin insan hayatını kaybetti. Libya Kızılayı, 10 bin kişinin daha kayıp olduğunu ve bu sayının daha da artabileceğini açıkladı.

Cenazelerin toplu bir şekilde gömüldüğü kentte bulunan iki hastane de tamamen morga dönüştürüldü. Ceset torbası kıtlığının yaşandığı kentte, yetkililer yardım kuruluşlarından ceset torbası ve cansız bedenlerin toplanması konusunda uzman ekip talep etti. Ülkenin doğusunu kontrol eden yönetimin Sivil Havacılık Bakanı Hişam Ebu Şekivat Reuters’a verdiği demeçte, denizin sürekli olarak onlarca cesedi su yüzüne çıkardığını söyledi: “Şu ana kadar 5 bin 300’den fazla ölü saydık ve bu sayının önemli ölçüde artması muhtemel.” Derne Belediye Başkanı Abdülmenam el-Ghaithi ise “Sabah saatlerinde güneş oldukça güçlü. Çürüyen cesetlerin kokusu ve sıcaklığı, bunu söylemek gerçekten üzücü ama enkazın altındaki gerçek bu. Enkaz altında ve suda kalan çok sayıda ceset nedeniyle şehirde salgın hastalıkların başlamasından endişe ediyorum” dedi.

Alternatif yollar aranıyor

Ulusal Birlik Hükümeti Yollar ve Köprüler Dairesi Başkanı Hüseyin Suveydan, köprü ve yolların çoğunun çökmesi nedeniyle zarar gören bazı kentler ve bölgelere ulaşımda zorluk yaşandığını açıkladı. Suveydan, kurtarma ve yardım ekiplerinin bu bölgelere ve şehirlere girebilmesi için alternatif yollar ve patikalar bulmaya çalıştığını aktardı. Hazırlanan teknik raporlara göre, Derne kentinin merkezine doğru 30 kilometre kadarlık mesafedeki yolların hasar gördüğünü, bunun da tamamen çöktüğü anlamına geldiğini belirten Suveydan, teknik ekiplerin hasarın boyutunu değerlendirmek, bakım için eksiksiz bir metodoloji hazırlamak adına çalıştığını söyledi.

Uluslararası yardımlar sürüyor

Felaketin gerçek boyutu ortaya çıktıkça ülkeye gönderilen uluslararası yardımlar da hız kazandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam Libya’da iki sahra hastanesi kurmak üzere ekipman taşıyan bir Türk gemisinin 148 sağlık personeliyle birlikte İzmir’den ayrıldığını açıkladı. Ankara’nın salı günü üç insani yardım uçağı ile kurtarma ve sağlık ekiplerine de bölgeye göndermişti. İtalya’dan bir donanma gemisinin de lojistik ve tıbbi destek sağlamak üzere bugün Libya’ya gitmesi bekleniyor. Aralarında Cezayir, Mısır, Fransa, İran, Ürdün, Kuveyt, Katar, BAE, Birleşik Krallık, ABD, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin de bulunduğu çok sayıda ülke ve kuruluş son günlerde askeri ve tıbbi olmak üzere çeşitli şekillerde yardımda bulundu ve bulunmaya devam ediyor.

Trablus ve Bingazi işbirliği yapıyor

El Cezire’den Malik Traina’nın Trablus’tan bildirdiğine göre, bir bakanlık heyeti dün geç saatlerde Derne ve felaketin vurduğu diğer yakın şehirlerdeki hasarı değerlendirmek üzere Trablus’tan ayrıldı. Traina, “Yetkililer işbirliği yapabilecek gibi görünüyor” dedi.

Merkezi bir hükümetten yoksun olan ve fiilen ikiye bölünen Libya, 2011 yılında Muammer Kaddafi’yi deviren NATO destekli ayaklanmadan bu yana aralıklarla çatışmalara sahne oluyor.  Uluslararası alanda tanınan Ulusal Birlik Hükümeti batıda Trablus’ta bulunurken, Derne’nin da dahil olduğu doğuda paralel bir yönetim faaliyet gösteriyor. Traina, selin felaket olmasına rağmen, “Belki de rakip politikacıları birleştiren bir şey olabileceğini” düşünüyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version