AMERİKA

Dünya siyasetçileri, Trump’a yönelik suikast girişimine nasıl tepki verdi?

Yayınlanma

13 Temmuz Cumartesi gecesi bir keskin nişancı Pensilvanya’daki bir kampanya mitingi sırasında Donald Trump’a suikast girişiminde bulundu.

Olay dünyanın dört bir yanındaki siyasetçileri şoke ederken, suikast girişimini ‘demokrasi için trajik bir gün’ olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden: “Amerika’da bu türden şiddete yer yoktur. Tek bir ulus olarak bir araya gelmeli ve bunu kınamalıyız.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: “Biden, başkanlara yönelik suikast girişimlerinin yalnızca ABD’deki iç siyasi yaşamın acı verici bir tezahürü değil, aynı zamanda bir gelenek olduğunu da söylemeliydi.”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov: “Trump’ı görevden alma girişiminin mevcut yönetim tarafından düzenlendiğini hiç düşünmüyoruz, ancak bu yönetimin aday Trump etrafındaki siyasi mücadelede yarattığı atmosfer, Amerika’nın bugün karşı karşıya olduğu durumu kışkırttı.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Sayın Trump’a, ailesine ve sevenlerine en içten geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. ABD seçimlerine ve küresel istikrara gölge düşmemesi için saldırıyla ilgili tahkikatın en etkili biçimde yapılacağına, faillerin ve azmettiricilerinin en kısa sürede adaletin huzuruna çıkarılacağına inanıyorum. Türkiye olarak dost ve müttefik ABD halkının yanında olacağız.”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: “Bu sadece kınanabilecek korkunç bir suçtur ve demokrasiye yönelik küresel meydan okumaların ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını göstermektedir. Şiddet hiçbir şekilde ve hiçbir yerde kesinlikle hüküm sürmemelidir. Amerika’nın bu zorluğun üstesinden geleceğinden eminim.”

Kısa bir süre önce bir suikast girişiminden kurtulan Slovakya Başbakanı Robert Fico: “Bu bir taklitçi senaryo. Trump’ın siyasi rakipleri onu durdurmaya çalışıyor ve başarısız olduklarında da zavallı bir adam silaha sarılana kadar halkı kışkırtıyorlar.”

Slovakya Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini: “Dünya genelinde siyasette şiddetin filizlenmesinden derin endişe duyuyorum. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları, dünyadaki diğer demokrasiler gibi, başkanlarını sokaklarda ateş ederek değil, sandıkta belirlemelidir.”

Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe: “Sri Lankalılar siyasi şiddetin acısını çok iyi bilirler. Hepimiz demokrasiyi koruyan yasalara saygı göstermeliyiz.”

Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó: “Vatansever ve barışsever siyasetçilere karşı görüşleri ve duruşları nedeniyle en sert araçların kullanıldığı şiddet dolu bir dünyada yaşıyoruz. Vatansever ve barışsever siyasetçiler artık suikastlara kurban gidiyor. Bu rahatsız edici bir işaret.”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic: “Eski ABD Başkanı ve Sırbistan’ın dostu Donald Trump’a yönelik suikast girişiminden duyduğum derin endişeyi ifade ediyor ve şiddeti bir siyasi mücadele biçimi olarak şiddetle kınıyorum. Kendisine tez zamanda ve başarılı bir iyileşme diliyor, bu mücadeleden daha da güçlü çıkacağından emin olduğumu ifade etmek istiyorum.”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock: “Şiddet, gerekçesi ne olursa olsun asla siyasi bir çatışma aracı olamaz. Demokrasilerde seçimlere oy pusulaları karar verir, silahlar değil.”

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni: “Seçim kampanyasının önümüzdeki aylarında diyalog ve sorumlu eylemin nefret ve şiddete üstün geleceğini umuyorum.”

Fransa’nın Ulusal Birlik partisinin lideri Marine Le Pen: “Donald Trump’a yönelik suikast girişimi, demokrasilerimizin altını oyan şiddetin dramatik bir tezahürüdür. Düşüncelerim bu çılgınlığın kurbanı olan Cumhuriyetçi aktivistlerle birlikte.”

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky: “Demokrasi için trajik bir gün daha. Siyasi anlaşmazlıkları çözmek için şiddete başvurmak korkakça ve kabul edilemezdir.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version