ASYA

Ekonomistler emlak sektöründeki sıkıntılar nedeniyle Çin büyüme tahminini %5’e düşürdü

Yayınlanma

Ekonomistler, konut piyasasındaki çalkantılar ve etkili teşvik önlemlerinin eksikliğini gerekçe göstererek Çin’in tüm yıl için ekonomik büyüme tahminlerini yıllık bazda %5’e düşürdü.

Nikkei ve Nikkei Quick News tarafından yapılan son ankete göre, 29 analistin 2023 yılı için ortalama gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini 0,5 puan düşerken, 26 ekonomist bir önceki çeyreğe göre görünümlerini aşağı yönlü revize etti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için tahmin aralığı %4,5 ile %5,6 arasında değişirken, 12 ekonomistin tahminleri Pekin’in resmi hedefi olan %5’in altında kaldı.

UBS’in baş Çin ekonomisti Wang Tao, “Emlak krizi derinleşti, dış talep daha da zayıfladı ve politika desteği beklenenden daha az oldu,” dedi. Daha önce %5,2 olan büyüme oranı tahminini %4,8’e düşürdü.

MUFG Bank’ın ekonomik araştırma direktörü Fan Xiaochen de bu görüşe katılıyor ve tahminini 0,9 puan düşürerek %4,8’e indiriyor. “Gayrimenkulle ilgili yatırım ve tüketimde bir düşüş var” dedi.

‘Sıfır Kovid’ politikası sonrası ekonomik faaliyetin yeniden başlamasıyla 2023’te hızlı büyüme beklentileri, zayıf tüketici duyarlılığı nedeniyle azalırken, ekonomistlerin beklediği büyümeyi canlandırmaya yönelik hükümet politikaları gerçekleşmedi.

Temmuz-Eylül çeyreğinde GSYH büyümesi için ortalama tahmin yıllık bazda %4,4 idi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış büyüme oranı bir önceki çeyrekteki %0,8’e kıyasla %1,3 ile hafif bir iyileşme gösterdi.

Hükümetin yılın son çeyreğinde konut sektöründeki gerilemeyi tersine çevirecek radikal politikalar uygulayacağına dair umutlar azalırken, büyük müteahhitlerin zor durumda olduğuna dair haberler piyasa gözlemcilerini daha da hayal kırıklığına uğrattı.

Mizuho Bank’ın kıdemli ekonomisti Hideki Ito, “Bu önlemler mali teşvik içermiyor ve büyüme oranları üzerinde sınırlı bir etkisi olacak” dedi.

JD.com’un baş ekonomisti Shen Jianguang, “Ekonomik teşvik önlemleri temassız ve etkisi açık değil” dedi ve hükümetin özel devlet tahvili ve tüketici kuponlarının ihracını artırarak daha proaktif politika sinyalleri göndermesi gerektiğini savundu.

Bazı ekonomistler Çin hükümetinin sektörü canlandırma konusundaki kararlılığı konusunda kötümser. Moody’s Analytics ekonomik araştırma direktörü Katrina Ell, “Politika yapıcılar, emlak piyasası balonunu daha da şişirmek ve yapısal dengesizliklere katkıda bulunmamak için cömert teşviklerden kasıtlı olarak kaçındı” dedi.

Eylül ayında imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) altı ay sonra ilk kez 50.2 ile 50 eşik değerini aşarak toparlanma işaretleri gösterdi. Ancak, inşaat gibi ilgili sektörler de dahil edildiğinde GSYH’nin yaklaşık %30’unu oluşturan gayrimenkul sektöründeki gerileme önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Atradius Baş Ekonomisti Bert Burger ise, “Gayrimenkul sektörü dışındaki faaliyetler, stok eritme baskılarının hafiflemesi, ekonomiyi besleyen politika teşvikleri ve özel tüketimdeki toparlanma sebebiyle toparlanıyor” dedi.

Kritik ekonomik zorluklar sorulduğunda, 29 ekonomistin 17’si “durgun konut piyasasını” en büyük risk olarak gösterirken, bunu yerel yönetim finansman araçları ve yatırım ürünleri arasındaki gölge bankacılık krizi izledi.

JPMorgan’ın baş Çin ekonomisti Haibin Zhu, emlak geliştiricilerinin içinde bulunduğu çıkmazın arazi alımlarında ve yeni konut inşaatlarında daha fazla düşüşe yol açacağını söyledi. Zhu, “Yakın vadeli konut sektörü görünümüne ilişkin temel varsayımımız zayıf formlu bir stabilizasyondan çift dipli bir görünüme kaymıştır” dedi.

Öte yandan, Pictet Wealth Asya makroekonomik araştırma başkanı Dong Chen, sistemik finansal risklerle ilgili son piyasa endişelerinin abartıldığına inanıyor: “Yetkililerin durumun farkında olduğuna ve özel sektörün bazı bölümlerinde ve bazı yerel yönetimlerde akut likidite stresini hafifletmek için harekete geçtiğine inanıyoruz.”

Çok Okunanlar

Exit mobile version