ASYA

Filipinler Dışişleri Bakanından, ABD ve Japonya ile üçlü işbirliği mesajı

Yayınlanma

Nikkei Asia’ya röportaj veren Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo, Çin ile üretken ilişkileri sürdürmek için dikkatli bir şekilde ilerlerken ABD ve Japonya ile güvenlik bağlarını geliştirmeye çalışıyor.

Manila kısa süre önce ABD ile şimdiye kadarki en büyük askeri tatbikatlarını gerçekleştirdi ve şubat ayında Tokyo ile Japonya Öz Savunma Kuvvetlerinin Filipinler’e insani yardım sağlama prosedürlerini basitleştirmek için bir anlaşma imzalayarak askeri işbirliğinin daha da genişletilmesi olasılığını artırdı.

Dışişleri Bakanı Enrique Manalo, bu hamlelerin Filipinler’in gelişen jeopolitik duruma uyum sağlamasına yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

Pazar günü Tokyo’da Nikkei Asia’ya verdiği röportajda, “Ülkelerin bu değişen gerçeklere uyum sağlayacak bir konumda olmaları gerektiği oldukça açık hale geliyor” diyen Filipinli bakan, “Benzer görüşleri paylaşan benzer düşüncelere sahip ortaklarla anlaşmalar yapmaktan daha iyi bir yol var mı?” diye devam etti.

Mayıs ayı başlarında, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ve ABD Başkanı Joe Biden, Washington’da zirve görüşmeleri yaptılar ve iki lider, Japonya ile üçlü işbirliği biçimleri kurmaktan söz ettiler.

Manalo, bu tür tartışmaların (ABD ve Japonya ile üçlü işbirliği) “hala keşif aşamasında olduğunu, ancak faaliyetlerin türünü gerçekten belirleyip belirleyemeyeceklerini görmek için kesinlikle görüşmeler yapma arzusu olduğunu” söyledi. Bakan, olası faaliyetler için denizcilik faaliyetlerini, siber güvenliği ve bilgi paylaşımını vurguladı.

Manalo, “Herhangi bir faaliyet türü üzerinde anlaşmaya varır varmaz, uygulamaya hazır olacağız, bu nedenle zaman çerçevesi yarından başlayıp anlaştığımız zamana kadar herhangi bir zaman olabilir” dedi.

‘Çin’le dostane ilişkileri sürdürme niyetindeyiz’

Manalo’nun yorumları, ülkesinin güvenlik cephesinde giderek artan bir endişe kaynağı olan ve aynı zamanda Manila’nın en büyük ticaret ortağı ve altyapı projelerinin önemli bir yatırımcısı ve fon sağlayıcısı olan Çin’le aralarının tartışmalı olduğu bir zamanda geldi.

“Çin ile çok yapıcı ve dostane ilişkileri sürdürmek niyetindeyiz” diyen Manalo, “Örneğin Japonya veya ABD ile yaptığımız faaliyetler tamamen ikili çıkarlarımız açısındandır” ifadesini kullandı.

Pekin, Manila’nın ABD’nin üçü kuzeyde Tayvan yakınlarında ve dördüncüsü Güney Çin Denizi yakınlarında olmak üzere dört ek askeri üsse erişmesine izin verme kararının ardından tepki göstermişti.

Manalo, bunların “askeri [üsler] değil, yalnızca yerel topluluk siteleri” olduğunu ve Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda ABD kuvvetlerinin üsleri kullanması amacıyla erişim izni verilmediğini savundu.

Filipinli Bakan, tesislerin, iki ülke arasında ekipman depolamak ve kuvvetleri eğitmek gibi “birlikte çalışabilirliği geliştirmek” ve “kendini savunmak ve insani felaketler gibi acil durum zorluklarını ele alma yeteneğini geliştirmek” için kullanılacağını belirtti.

Manalo, Çin’in endişelerini kabul etse de, “burada arkadaş olarak bulunuyoruz ve gerçekten iyi bir ilişkimiz olmasını istiyoruz ama aynı zamanda ele almamız gereken kendi endişelerimiz, kendi zorluklarımız ve önceliklerimiz var” diye ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version