ASYA

Filipinler ilk denizaltısını satın alma planını açıkladı

Yayınlanma

Filipinler ilk denizaltısını satın alma planını duyurdu. Analistler, bu hamlenin, Güneydoğu Asya ülkesinin “sınırlarının ötesindeki çıkarlarını savunmak” için daha iddialı bir yaklaşım benimsemesine yönelik bir adım olduğunu söylüyor.

Perşembe günü Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ordunun modernizasyon stratejisinin üçüncü aşamasında yer alan denizaltı alımını onayladı. Duyuru, Marcos’un Tayvan’daki son başkanlık seçimlerini kazanan Çin karşıtı ayrılıkçı Lai Ching-te’ye bir tebrik mesajı göndermesinin ardından Pekin’in tepki göstermesi üzerine geldi.

Manila’daki bir düşünce kuruluşu olan Uluslararası Kalkınma ve Güvenlik İşbirliği’nin kurucusu Chester Cabalza, planlanan alımın “iç güvenlikten bölgesel savunmaya güçlü bir paradigma değişimi” anlamına geldiğini belirtti. Filipinler, ülke içindeki sol hareketler de dahil olmak üzere iç isyanlarla mücadele etmek için silahlı kuvvetleri kullanma konusunda bir geçmişe sahip.

Çin ve Filipinler arasında Tayvan gerginliği

Güney Çin Denizi için ek savunma bütçesi

Nikkei Asia’ya konuşan Cabalza, “Filipinler nihayet kabuğunu kırarak bölgede dikkat edilmesi gereken bir deniz gücü haline geliyor” dedi ve daha güçlü bir donanmayla Manila’nın “kolektif bir caydırıcılığı güçlendirmek için benzer düşünen uluslarla daha güçlü ittifaklara ve çeşitli savunma işbirliği biçimlerine” sahip olacağını sözlerine ekledi.

Senato Başkanı Juan Miguel Zubiri’nin aralık ayında yaptığı açıklamaya göre, Filipinler’in 2024 yılı bütçesi, ülkenin Güney Çin Denizi’ndeki savunma varlığını güçlendirmek için 187,23 milyon dolarlık ek bir bütçe içeriyordu.

Askeri modernizasyon planının birinci ve ikinci aşamaları “kara merkezli” savunma varlıklarını güçlendirmeye odaklandı. Savunma Bakanı Gilbert Teodoro Jr. üçüncü aşama kapsamındaki kazanımların deniz ve hava alanlarında alan farkındalığı, istihbarat ve caydırıcılık yeteneklerini artırmaya odaklanacağını söyledi.

Cabalza, bu hamlelerin Filipinler’i “gelecekteki çok alanlı saldırı savaşlarına” hazırlayacağını da sözlerine ekledi. Aralık ayında Manila, Çin’in de dahil olduğu son olayların yaşandığı Scarborough Sığlığı’ndan yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki bir hava üssüne Japon yapımı bir radar yerleştirdi.

Filipinler Çin’e karşı Japon yapımı radar kurdu

‘ABD’nin piyonu olduğumuz anlatısını yeniden şekillendirmeliyiz’

Hawaii’deki Pacific Forum International’da siber güvenlik ve kritik teknolojiler direktörü olan Mark Manantan’a göre denizaltı hamlesi Manila’nın artan güvenlik iddiasına işaret ediyor.

“Bence [ABD’nin] sadece bir piyonu olduğumuza dair anlatıyı bu stratejik yeniden düzenlemeye göre yeniden şekillendirmeliyiz” dedi. Jnr Marcos döneminde Filipinler’in yönelimi tamamen ABD’ye yaklaştı ve Çin ile daha yakın ilişkileri tercih eden selefi Rodrigo Duterte’den ayrıldı.

Filipinler ve Çin ocak ayında ikili bir istişare toplantısında bir araya gelerek gerilimi düşürmek için deniz iletişimini geliştirme konusunda anlaşmaya vardılar.

Filipin Donanması perşembe günü yaptığı açıklamada Fransa, İspanya, Güney Kore ve İtalya’nın denizaltı sağlamaya ilgi gösterdiğini belirtti.

Filipinler’i potansiyel tedarikçi havuzunu Japonya’yı da kapsayacak şekilde genişletmesi bekleniyor. İki ülke, Manila’nın bu yılın ilk çeyreğinde imzalamayı hedeflediği, ortak askeri tatbikat ve eğitim sağlayan bir birlik erişim anlaşması üzerinde anlaşmaya hazırlanıyor.

Filipinler ve ABD Güney Çin Denizi’nde ortak devriye başlattı

Çok Okunanlar

Exit mobile version