DİPLOMASİ

Finlandiya: Batı, Ukrayna’daki savaştan yorulmaya başladı

Yayınlanma

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin zayıflamaya başladığını ve Orta Doğu’daki çatışmaların ilgiyi başka yöne çektiğini belirtti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Batı’nın Rusya’ya karşı Ukrayna’yı desteklemekten giderek yorulduğunu ve pek çok ülkenin çatışmanın bir an önce çözülmesini umduğunu söyledi.

Financial Times’ın (FT) haberine göre Valtonen, “Bu bir gerçek. Ve giderek daha da belirgin hale geliyor,” dedi.

Valtonen’e göre, bazı Batılı yetkililer Ukrayna topraklarının beşte birinin hâlâ işgal altında olmasına rağmen, perde arkasında ateşkes seçeneklerini tartışmaya başladılar bile.

Bakan, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısıyla başlayan Orta Doğu’daki çatışmanın, Ukrayna’ya olan ilgiyi azalttığını ve Batı’nın kaynaklarının başka yönlere kaymasına yol açtığını da belirtti. Valtonen, Kiev’e verilen desteğin artırılması gerektiğini vurguladı.

“Ukrayna’ya hâlâ destek var, ancak bu desteğin yeterli olup olmadığını sormak zorundayız. Asıl mesele bu,” diyen Valtonen, “Biz Avrupalılar olarak, Rusya’nın Ukrayna’da kazanmasına izin verirsek, caydırıcılığımızın güvenilirliğine ciddi zarar vereceğimizi fark etmeliyiz,” ifadelerini kullandı.

Bakan ayrıca Rusya’ya yönelik yaptırımların sıkılaştırılması çağrısında bulunarak, petrol ambargosunu delmek için kullanılan eski gemilerden oluşan ve giderek büyüyen “gölge filoya” karşı daha etkili önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Valtonen, “Bu sigortasız ve kalitesiz gemiler, özellikle Baltık Denizi’nde çevre için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu konuda gerçekten çok endişeliyiz. Daha fazlasını yapmamız şart,” diye ekledi.

Eylül ayı sonunda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, uluslararası toplumu “gerçek ve adil” bir barışı korumak için birlik olmaya çağırmıştı.

Zelenskiy, Rusya’nın istediği şekilde bir barışın, Ukrayna halkının çektiği acıları görmezden gelmek ve Putin’e savaşı sürdürmesi için “alan” tanımak anlamına geleceğini öne sürmüştü.

ABD Başkanı Joe Biden ise Batı’nın Ukrayna’ya sırtını dönmemesi gerektiğini ve Ukrayna’nın özgürlüğünü korumanın ahlaki bir yükümlülük olduğunu iddia etti.

Zelenskiy daha önce müttefiklerine, savaşın kış gelmeden sona erdirilmesi ve uluslararası güvenlik düzeninin yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Kiev yönetimi ayrıca, Rusya topraklarına yönelik saldırılarda uzun menzilli ABD füzeleri kullanmak için izin istediğini ve bu saldırıların yalnızca askeri hedeflere yönelik olacağını vurguladı. Fakat, bu konuda henüz bir ilerleme sağlanamadı.

Financial Times’ın Avrupalı diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Batılı müttefikler Zelenskiy üzerindeki baskıyı artırıyor.

Bazı yetkililer, Ukrayna’nın mevcut koşullarda güçlü bir pozisyonda olmadığını ve adil bir anlaşma sağlamak için diplomatik çözüm yollarının araştırılmasını talep ediyor.

Bloomberg‘in kaynakları ise, savaşın sona erdirilmesi konusundaki isteğe rağmen, Batı’nın tüm tarafları müzakere masasına oturtabilecek bir formül bulmakta zorlandığını belirtiyor.

Kiev, kamuoyu önünde herhangi bir toprak tavizini reddetmeye devam ederken Zelenskiy, savaşın sona ermesi için 1991 sınırlarına dönülmesini öngören “barış formülünü” şart koşuyor. Ancak Batı, Ukrayna ordusunda “ciddi bir yıpranma” yaşandığını ve Rus kuvvetlerinin “ağır kayıplara rağmen sistematik ilerlemeler kaydettiğini” ifade ediyor.

Financial Times’ın Batılı ve Ukraynalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, Kiev ve müttefikleri, artan mali zorluklar ve silah ile insan gücü eksikliği nedeniyle, çatışmayı Almanya tarzı bir çözüme kavuşturma fikrine daha sıcak bakmaya başlıyor.

Bu formüle göre, Ukrayna’nın kaybettiği topraklar geri alınmadan savaş sona erecek; Kiev’in kontrolü altındaki bölgeler NATO’ya katılacak ve bu bölgeler ittifakın güvenlik garantileri altında olacak.

Fransa, bütçe açığı nedeniyle Ukrayna’ya yardımını azaltıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version