DÜNYA BASINI

Foreign Policy: Gazze savaşı ne kadar uzarsa Batı’nın Küresel Güney’deki güvenilirliği o kadar azalır

Yayınlanma

Foreign Policy dergisinde Oliver Stuenkel imzasıyla yayımlanan makalede, Küresel Güney olarak da anılan bağlantısız ülkelerin pek çoğunun Batı’nın Gazze ve Ukrayna’ya verdiği zıt tepkilerde bir çifte standart olduğunu düşündüğüne dikkat çekildi.

Makalede, “Batılı hükümetler Şubat 2022’de Ukrayna’da geniş çaplı işgal başlattığında Rusya’yı uluslararası hukuku ihlal ettiği için kınamakta hızlı davranırken, gelişmekte olan dünyadaki gözlemciler Batı’nın İsrail’i hem süregelen işgali hem de Gazze’ye yönelik devam eden saldırısında binlerce sivilin ölümünü engellemek için yeterince çaba göstermemesi nedeniyle ülkeyi güçlü bir şekilde kınamakta çok daha isteksiz davrandığını söylüyor,” ifadelerine yer verildi.

İsrail’in Filistin topraklarındaki işgal uygulamaları konusunda Batı’nın Ukrayna’ya kıyasla tutarsız davrandığı fikrinin güçlü olduğuna dikkat çekilen makalede, “Küresel Güney’de algılanan bu tutarsızlık, Batı’nın ‘kurallara dayalı düzen’ iddialarına -Avrupa ve ABD liderlerinin Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelesine destek toplamak için başvurdukları temel nakarat- özellikle zarar verebilir. Pek çok gelişmekte olan ülke, Batı’nın İsrail-Filistin konusundaki tutumunu, uluslararası kural ve normları evrensel bir şekilde değil jeopolitik çıkarlara göre seçici bir şekilde uyguladığının kanıtı olarak görüyor. Hem Batı’dan hem de Küresel Güney’den pek çok diplomatla yaptığım görüşmelerde bu çifte standardın Batılı olmayan ülkeleri Ukrayna’nın yanına çekme çabalarına zarar vereceğini söylediler,” denildi.

Gelişmekte olan ülkelerinin ezici bir çoğunluğunun 27 Ekim’de Ürdün’de kabul edilen ve ‘çatışmaların durdurulmasını sağlayacak acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes’ çağrısında bulunan Birlemiş Milletler (BM) kararına lehte oy kullandığı anımsatılan makalede, ABD ve Avrupalı müttefiklerinin çoğunun da aynı yönde oy kullandığı ya da çekimser kaldığı kaydedildi.

Fakat Ukrayna konusunda henüz ateşkes çağrılarının ve müzakere masasına dönmenin Batı başkentlerinde karşılık bulmadığı biliniyor.

ABD’nin eski Kiev Büyükelçisi ve ülkenin İsrail’deki eski diplomatlarından John Herbst’ün geçen günlerde Washington yönetiminin Tel Aviv’e sunduğu destek nedeniyle itibarının bir miktar zarar göreceği, fakat bu tavrın Ukrayna’ya destek kazanmayı ‘marjinal olarak daha zor hale getireceği’ yorumuna dikkat çekilen makalede, “Washington’un İsrail üzerinde daha fazla kamuoyu baskısı kurma konusundaki isteksizliğinin, ABD’nin Küresel Güney’i Kiev’in yanında toplama çabalarına verebileceği kalıcı zararı hafife alıyor,” yorumu yapıldı.

Makalede ayrıca “Gelişmekte olan ülkelerdeki karar alıcılar uzun zamandır ABD’nin ahlaki üstünlük iddialarını rahatsız edici buluyor. İsrail-Hamas savaşı ne kadar uzun sürerse, Batı’nın Küresel Güney’deki güvenilirliğine yönelik risk de o kadar büyük olacaktır,” değerlendirmesine yer verildi.

Küresel Güney, İsrail ve Gazze’de yaşananlara nasıl tepki verdi?

Çok Okunanlar

Exit mobile version