Fransa’da Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik yaşını 62’den 64’e yükseltecek yasa tasarısını meclisten kaçırarak yürürlüğe sokmaya çalışmasının ardından büyüyen öfkenin bugünkü durağı yine genel grevdi.
İşçiler, Paris’teki Charles de Gaulle Havaalanı terminaline giriş çıkışları durdururken trenlerde aksamalar yaşandı. Okulların büyük bir bölümü boşalırken, temizlik işçilerinin eylemleri nedeniyle sokaklardaki çöpler birikiyor.
Grev kapsamında Toulouse yakınlarındaki otoyola da barikatlar kuruldu.
Protestolar petrol depolarını da hedef aldı ve kuzeydeki Dunkirk kentinde bir sıvılaştırılmış doğalgaz terminali işçiler tarafından bloke edildi.
Enerji sektörüne yönelik işçi blokajı da sürüyor. Bloomberg tarafından derlenen gemi takip verilerine göre, ham petrol taşıyıcıları Primero ve Elisabeth Maersk Çarşamba gününe kadar Le Havre açıklarında demirli kaldıktan sonra rotalarını Rotterdam’a çevirdi.
Hükümet, grevlerin birçok yerel rafineriden yakıt akışını engellemesi nedeniyle yakıt sıkıntısını önlemek için bu ay stratejik petrol ürünleri stoklarını serbest bıraktı.
Enerji Bakanı Agnès Pannier-Runacher, “Güçlü bir şekilde söylüyorum: grev temel bir anayasal haksa, altyapıyı engellemek öyle değildir,” dedi.
FO-ADP sendikası genel sekreteri Fabrice Criquet ise, “Macron teslim olana ve projesini geri çekene kadar greve gitmekten ve ekonomiyi bloke etmekten başka seçeneğimiz yok,” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Paris’e bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşünen Birleşik Krallık Kralı Charles’ın Macron ile buluşması tehlikeye girdi.
CGT bu hafta, kamu binalarına bayrak, kırmızı halı ve mobilya sağlamakla görevli Mobilier National kurumundaki üyelerinin, Kral’ın Paris’e gelişinde Pazar günü verilecek resepsiyonun hazırlanmasına yardımcı olmayacağını açıkladı.
CGT tarafından yapılan açıklamada, “Yönetimimizden ilgili servislere mobilya, kırmızı halı ya da bayrak temin etmeyeceğimizi bildirmesini istiyoruz,” denildi.
Fransa Cumhurbaşkanı’nın resmi konutu Elysee Sarayı, grev yapmayan işçilerin gezi için gerekli donanımı hazırlayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hükümetinin geçen hafta oylama yapılmaksızın parlamentodan geçirdiği yasanın, artan öfkeye rağmen yıl sonuna kadar yürürlüğe gireceğini söyledi.
Macron, işçi eylemlerini, 6 Ocak 2021’de ABD Kongre binasına yapılan baskınla kıyasladı.
Nantes, Rennes ve Lorient gibi kentlerde polis prostestoculara biber gazı ve tazyikli sularla saldırdı.
CGT sendikasının lideri Philippe Martinez, Paris’teki mitingde yaptığı konuşmada, “Çok fazla öfke var,“ dedi.
Sendika liderleri sükunet çağrısında bulundu fakat Macron’un ‘provokatif’ yorumlarına tepki gösterdiler.
CGT’den Celine Verzeletti, France Inter radyosuna verdiği demeçte, “Ülkeyi ateşe veren o [Macron],” dedi.
Reuters’a konuşan bir protestocu, “Fransa’da sokağın bir meşruiyeti var. Eğer Bay Macron bu tarihi gerçeği hatırlayamıyorsa, burada ne işi var bilmiyorum,” ifadelerini kullandı.