Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik reformuna karşı bir süre önce büyük eylemlere imza atan Fransız işçiler, bugün de hayatı durduran bir genel greve imza attı.
Emeklilik yaşını 62’den 64’e yükseltmeyi hedefleyen reforma karşı rafineri işçileri, ulaşım emekçileri ve öğretmenler greve gitti.
Demiryolu şebekesinde üç hızlı trenden yalnızca biri işlerken, bu oran yerel ve bölgesel trenlerde çok daha düşük kaldı. Paris metrosu ise neredeyse tamamen durdu.
Ülkenin batısında, Atlantik kıyısında yer alan Saint-Nazaire’de de otobüs şoförleri greve giderek eylem yaptı.
Sendikalar, anaokulu ve ilkokul öğretmenlerinin yarısının greve gittiğini söyledi,. TotalEnergies ise sabah vardiyasındaki işçilerin yüzde 55’inin iş bıraktığını ve bu oranın 19 Ocak’taki greve göre daha düşük olduğunu ileri sürdü. Ülkenin en büyük sendikalarından CGT ise Total’ın söylediği rakamların doğru olmadığını açıkladı. CGT’ye göre TotalEnergies’de iş bırakan işçi oranı yüzde 75.
Ülkedeki enerji üretiminde yüzde 4,5 (3 gigawatt) azalma olduğunu açıklandı. Bunda, nükleer reaktörlerdeki ve termik santrallerdeki işçilerin de greve katılması etkili oldu.
Elektrik dağıtım şirketi EDF’de de işçiler greve katıldı.
Bazı bölgelerde, CGT’liler hız kameralarını ve akıllı elektrik metrelerini devre dışı bıraktı.
CFDT sendikasının kamu emekçileri bölümünün genel sekreteri Mylene Jacquot, “Bu denli devasa bir muhalefet varken, hükümetin bunu dinlememesi tehlikeli olur,” dedi.
Kamu emekçileri sendikası UNSA’nın genel sekreteri Luc Farre, reformun ‘adaletsiz ve gaddarca’ olduğunu savunurken, emeklilik yaşının 64’e yükseltilmesinin toplumsal olarak geriye gitmek demek olduğunu söyledi.
Marsilya’daki eylemde konuşan Boyun Eğmeyen Fransa’nın (La France Insoumise) lideri Jean-Luc Mélenchon, önümüzdeki Pazartesi parlamentoya gelecek reform için referandum talep edeceklerini söyledi, “Fransızlar aptal değil,” dedi.
Fransız hükümeti ise 64 yaş sınırının ‘müzakere edilemez’ olduğunu savunuyor. Macron yönetimi, emeklilik sistemini ‘kurtarmak’ için reformun kaçınılmaz olduğunu ileri sürüyor. Sendikalar ve muhalif partiler ise zenginlerden vergi alınmasını talep ediyorlar.
İçişleri Bakanı Gérald Darmanin ise sol partilerin ‘yalnızca ülkeyi altüst etmeye çalıştığını’ ve ‘tembellik ile şampanya sosyalizmini’ savunduklarını ileri sürdü.