AVRUPA

Fransa’da ‘yeşil dönüşüm’ün faturası halka çıkarılacak

Yayınlanma

Bir hükümet danışma organı tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Fransa’nın iklim hedeflerine ulaşabilmesi için 2030 yılına kadar her yıl 66 milyar avro harcaması gerekiyor ve bunun için daha fazla borçlanılması ve zenginlerin vergilendirilmesi öneriliyor.

Başbakanlığa bağlı bir danışma organı olan France Stratégie, iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmanın ekonomik maliyetine ilişkin raporunu 22 Mayıs Pazartesi günü yayınladı.

Euractiv France’a konuşan Sanayi Bakanı Roland Lescure, “Bu rapor iklim değişikliği ekonomisinde bir dönüm noktası olacak. Meadows raporu gibi,” dedi.

Meadows’un 1972 yılında yayınlanan raporu, iklim değişikliği bağlamında ekonomik büyümenin sınırlarını teorileştiren ilk rapordu.

Harcamaların faturası hane halklarına çıkacak

Rapora göre, iklim eylemi Fransa’ya 2030 yılına kadar yıllık 66 milyar avrodan daha pahalıya mal olacak. Bu meblağın 48 milyar avroluk kısmının iş, konut ya da kamu binalarının yenilenmesi için harcanması gerekecek.

Enerji alanında yılda 7 milyar avro daha yatırım yapılması gerekirken, karayolu taşımacılığı için yılda 3 milyar avro harcanması gerekecek.

Bununla birlikte, rapora göre bu yatırımların büyük bir kısmının hane halkı tarafından karşılanması gerekecek. Örneğin, elektrikli bir arabaya geçmek ve evi yenilemek, orta sınıf hane halkları için bir yıllık maaş, düşük gelir grubundaki birçok hane halkı için ise iki yıllık maaş değerinde bir fiyata sahip.

Raporun Çarşamba günü yapılan sunumuna davet edilen eski bir bakan olan ve şu anda Oxfam Fransa’nın direktörlüğünü yürüten Cécile Duflot, “Eğer bu geçiş sürecinde sosyal adalet konusu üzerinde çalışmazsak, başarısızlıktan vazgeçişe geçeceğiz,” dedi.

Borçlanmada artış gerekiyor

Rapora göre bunun için geçiş sürecinin kamu maliyesi yoluyla finanse edilmesi ve yıllık 25-34 milyar avro tutarında bir kaynağa ihtiyaç duyulacak.

Rapor, kamu finansmanını güvence altına almak için kamu finansmanının fosil yakıtlardan temiz enerjiye yönlendirilmesini öneriyor.

Fakat raporun başyazarı ve önde gelen iktisatçılardan Jean Pisani-Ferry, bunun yeterli olmayabileceğini düşünüyor. Rapora göre, bu hareket tarzı yetersiz kalırsa, Fransa 2030 yılında GSYİH’sinin %10’u, 2040 yılında ise %25’i kadar borçlanmak zorunda kalacak.

Pisani-Ferry, AB’nin yeni borçlanmaya karşı direncine karşı çıkarak, ‘borçlanmak için birçok aptalca neden olduğunu, iklimin bunlardan biri olmadığını’ savunuyor.

‘Zenginleri vergilendirme’ bakan tarafından reddedildi

Üçüncü bir çözüm olarak, raporun yazarları en varlıklı hanelerin finansal varlıklarına geçici bir vergi getirilmesini öneriyor ama bu fikir Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire tarafından derhal reddedildi.

Le Maire RTL’ye verdiği demeçte, ‘yeni bir vergi çözüm değil’ diyerek bunun yerine kamu yatırımlarının ‘yeşillendirilmesi’ gerektiğini ileri sürüyor.

Rapor, kamu finansman programlarına ek olarak üç ek tedbir öneriyor: mevcut teknolojilerin yeşil teknolojilerle değiştirilmesi, fosil yakıtlara harcanan sermayenin ikame edilmesi ve enerji tüketiminin azaltılması.

Rapor, Avrupa’ya da uyarıda bulunarak, “AB aynı anda hem iklim şampiyonu, hem çok taraflılık şampiyonu hem de mali erdem şampiyonu olamaz,” diyor. Raporun yazarları, AB’nin şu anda yüksek enerji fiyatları ve ABD’nin sertleşen rekabeti nedeniyle dünya sahnesinde rekabet etmekte zorlandığını belirtiyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version