Fransa hükümet sözcüsü Maud Bregeon pazar günü yaptığı açıklamada, Paris’in 2025 yılında, düzensiz durumda olan ve tehlikeli görülen göçmenlerin idari gözetim altında tutulabileceği süreyi uzatacak yeni bir göç yasası teklif edeceğini söyledi.
Ocak 2024’te yürürlüğe giren son göç yasası hararetli tartışmalara konu olmuştu. O dönemde nispi çoğunluğa sahip olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi, sağcı Ulusal Birlik’in (RN) çekimser kalması nedeniyle yasayı kabul ettirmiş, fakat sağcı milletvekillerinin sunduğu bazı teklifler Anayasa Konseyi tarafından reddedilmişti.
Bütün bunlara rağmen hükümet sözcüsü Maud Bregeon pazar sabahı BFM TV’de yaptığı açıklamada 2025 yılı için “yeni bir göç yasasına ihtiyaç duyulacağını” söyledi.
Bu kez Başbakan Michel Barnier liderliğindeki yeni hükümet ve etkili sağcı İçişleri Bakanı Bruno Retailleau yasayı tersine çevirmek istiyor.
Retailleau göreve geldiğinden bu yana daha katı AB kurallarını ve Schengen bölgesi kurallarının gözden geçirilmesini savunuyor. Hatta Perşembe günü Lüksemburg’da AB’li mevkidaşlarını, 2026 yılı için planlanan iltica ve göç anlaşmasını şimdiden uygulamaya çağırdı.
Göçmenler için daha uzun gözaltı süreleri
Hükümet sözcüsüne göre, yeni metin Retailleau’nun “idari gözaltı merkezlerinde tehlikeli profil sergileyen yasadışı yabancı uyrukluların gözaltı sürelerinin uzatılmasını kolaylaştırma” önerisini dikkate alacak.
Bu öneri ile birlikte gözaltı süresi “en fazla 90 gün”den “en fazla 210 gün”e uzayacak.
Sözcü Bregeon ayrıca hükümetin bir sonraki metninin, aile birleşiminin sıkılaştırılması gibi son yasada Anayasa Konseyi tarafından kınanan unsurları içerebileceği konusunda uyardı. Bregeon ayrıca ciddi işgücü açığı olan bölgelerde belgesiz işçilerin düzenli hale getirilmesinden de bahsetti.
Bregeon, “Bu yasada önerilebilecek diğer hükümleri düşünmekten kendimizi alıkoymuyoruz,” diye ekledi.
Bregeon, Fransız vatandaşlarının korunması açısından “tabuların yıkılması” gerektiğini vurgulayarak, “tehlikeli yasadışı göçmenlere” yönelik gözaltı tedbirlerinin uzatılmasını meşrulaştırıyor.
Hükümet “RN’nin desteğini aramayacağını” ileri sürdü
Metin Ulusal Meclis ve Senato parlamento grupları ile tartışılacak.
Yaklaşan parlamento görüşmeleri ile ilgili olarak Maud Bregeon, Marine Le Pen’in partisinin göç konusunda yeni bir mevzuat görmek istediğini ifade etmesine rağmen, hükümetin “RN’nin desteğini aramayacağını” açıkladı.
RN ile işbirliğinin reddedilmesi, RN’nin böyle bir projenin yokluğunu hükümetin kınanmasına yol açabilecek bir “kırmızı çizgi” haline getirdiği bir döneme denk geliyor.
Geçen sefer çekimser kalan RN, Barnier hükümetine gensoru vermeyi reddetmesini yeni bir göç yasasının hazırlanması şartına bağlamıştı.
Muhalefet kanadında ise Sosyalist Parti Birinci Sekreteri Olivier Faure, yeni yasanın hükümet tarafından “aşırı sağa verilmiş bir söz” olduğunu düşünerek girişimi eleştirdi.