DİPLOMASİ

G7’den Gazze için cılız bir ‘insani ara’ çağrısı

Yayınlanma

İsrail’in sivillere yönelik şiddetli saldırıları sonrası Gazze için ateşkes çağrılarının arttığı bir dönemde G7 dışişleri bakanları Tokyo bir araya geldi.

Görüşmeler sırasında ortak bir yanıt arayışına girilmesiyle birlikte çarşamba günü G7 üst düzey diplomatlarının İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara “insani bir ara” verilmesi çağrısında bulunması bekleniyor.

Ev sahibi Japonya’nın Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, bloğun ortak bir yanıt konusundaki boşlukları kapatmayı amaçladığının bir işareti olarak, bakanların Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi ve Hamas tarafından alınan İsrailli rehinelerin derhal serbest bırakılmasının “en önemli öncelikler” olduğu konusunda anlaştıklarını söyledi.

Salı günü geç saatlerde iki saatten fazla süren bir çalışma yemeğinde Kamikawa, üst düzey diplomatların “yeterli ve sürekli insani yardım sağlama” ihtiyacı üzerinde anlaştıklarını kaydetti.

Toplantı öncesinde G7 ülkeleri – Japonya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği – çatışmalara koordineli bir yanıt verme konusunda fikir birliğine varmakta zorlanmıştı.

Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’de başlayan saldırısından iki gün sonra Kanada ve Japonya dışındaki beş G7 ülkesi Hamas’ın “terör eylemlerini” kınayan ve İsrail’in kendini savunma çabalarını desteklediklerini ifade eden ortak bir bildiri yayınladı.

Ancak sonrasında gruptan İsrail’in Filistinli sivillere yönelik katliamlarını kınayan bir açıklama gelmedi.

Kanada’nın gruba katıldığı 22 Ekim tarihinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e ani bir ziyaret gerçekleştirmesi ve Hamas’ın iki Amerikalı rehineyi serbest bırakmasının ardından G7 ülkeleri “insancıl hukuka bağlılığın” önemine ilk kez atıfta bulundu.

Geleneksel olarak Orta Doğu’da daha bağımsız bir rol üstlenen ve büyük ölçüde bölgenin enerjisine bağımlı olan Japonya, çatışmaya verdiği tepkiyi dengelemek amacıyla Hamas’ın saldırılarına atıfta bulunurken diğer G7 ülkelerinin aksine “terörizm” kelimesini kullanmadı.

Japonya toplantıda çatışmalara insani bir ara verilmesi çağrısında bulunan diğer ülkelere katıldı.

Ukrayna’ya güçlü destek’ vurgusu

Diplomatlar ayrıca çarşamba günü erken saatlerde Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili 80 dakikalık bir görüşme gerçekleştirirken, blok Orta Doğu’daki krize rağmen Kiev’i destekleme “kararlılığını” yineledi.

Bakanlar tarafından yapılan açıklamada, “Mevcut uluslararası durumda bile, grup Rusya’ya sert yaptırımlar uygulama ve Ukrayna’ya güçlü destek sağlama çabalarında birlik olmaya devam etmektedir” denildi.

Japon Dışişleri Bakanı tutumunu savundu

Zirvenin başlamasından önce Kamikawa salı günü ikili görüşmeler için ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi ve ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre ikili “Gazze’ye insani yardımın artırılması ihtiyacı ve Ukrayna’ya güçlü ve sürekli desteğin önemi” konusunda mutabık kaldı.

İsrail’in Gazze’yi bombalamasına Japonya’nın verdiği tepkinin sert bir eleştiri içermemesi -ki Rusya’nın Ukrayna’da “sivillere yönelik saldırılarını” sert bir şekilde kınamıştı- konusunda kamuoyunda sorgulanan Kamikawa, Tokyo’nun İsrail’in kendini savunma hakkını desteklerken aynı zamanda uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi çağrısında bulunduğunu vurguladı.

“Bu bağlamda tutumumuz tutarlı olmuştur,” diyen Kamikawa, “Bölgedeki istikrarsızlık ışığında, G7 dahil olmak üzere diğer ülkelerle iletişim kurmaya ve insani durumun istikrara kavuşturulması ve iyileştirilmesine yönelik diplomatik çabaları sürdürmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version