DÜNYA BASINI

Global Times: Çin, Ukrayna konusunda barışçıl diyalog için fırsatların arttığı görüşünde

Yayınlanma

Global Times gazetesinin görüşlerine yer verdiği Çinli uzmanlar, Moskova’nın Ukrayna’daki çıkmazda müzakerelere karşı çıkmaması ve uluslararası toplumun barışın yeniden tesis edilmesi gerektiğini giderek daha fazla dile getirmesi nedeniyle Çin’in Ukrayna krizinin siyasi çözümüne yardımcı olması için koşullar giderek daha elverişli hale geldiği görüşünde olduğunu belirtti.

Çin’in Avrasya işlerinden sorumlu özel temsilcisi Li Hui ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin arasında Moskova’da kısa süre önce yapılan görüşmeye ilişkin bir başyazı yayımlayan gazete, “Çinli analistler, dünya genelinde savaş karşıtlığı artarken Pekin’in bu kez diyaloğu teşvik etme ve barışı tesis etme konusunda daha iyi bir rol oynayabileceğine inanıyor. Bu da barış görüşmeleri ve arabuluculuk girişimleri için daha elverişli fırsatlar yaratıyor,” değerlendirmesini yaptı.

Şanghay İşbirliği Örgütü Uluslararası ve Adli İşbirliğini Geliştirme Eğitim Merkezi analisti Cui Heng’e göre Ukrayna’daki ihtilaf, yalnızca Rusya ve Ukrayna’yı değil, aynı zamanda Avrupa Birliği ve ABD’yi de yoruyor.

Cui, “Bu durum barış görüşmeleri ve arabuluculuk çabaları için daha fazla fırsat yaratıyor,” ifadelerini kullandı.

Mevcut durumda Çin’in ‘siyasi çözümün kolaylaştırılmasında her zamankinden daha belirleyici bir rol oynayabileceğini’ kaydeden Cui, ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müzakereye hazır olduğunu ifade ettiğini hatırlattı.

Bunun yanı sıra Cui, bahar aylarında savaş alanındaki hava koşullarının ‘büyük ölçekli askeri operasyonlar için uygun olmadığını’, bu nedenle önümüzdeki aylarda cephede dramatik değişiklikler beklenmemesi gerektiği görüşünü paylaştı.

Pekin Yabancı Çalışmalar Üniversitesi Bölgesel ve Küresel Yönetişim Akademisi’nde profesör olan meslektaşı Cui Hongjian, Çin’in son iki yılda ‘sürekli olarak barış ve diyaloğu teşvik ettiğini’ vurguladı ve Ukrayna’da çatışmaların boyutlarının artma tehlikesinin hala mevcut olduğuna dikkat çekti.

Cui, NATO’nun genişlemesinin ve Rusya’nın komşuluğundaki askeri manevraların gerginliğin daha da artmasına yol açabileceğine dikkat çekerek, Batı’nın ihtilafa olan yaklaşımını yeniden gözden geçirmesi ve durumun ciddiyetinin farkına varması gerektiğini’ dile getirdi.

Buna karşılık Cui Heng, Pekin’in ‘ilgili taraflar arasındaki büyük görüş ayrılıklarının’ üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğine ve insani yardım ve gerilimin tırmanmasının önlenmesi gibi konular da dahil olmak üzere uzlaşma sağlanması için arabulucu olabileceği yorumunu yaptı. Uzman ayrıca Çin ile Rusya arasındaki yüksek güven düzeyini de anımsattı.

Ukrayna konusundaki istişarelerin ‘tek seferlik bir olay olamayacağına’ ve devam eden bir süreç olması gerektiğini belirten uzman, “Önümüzde hala pek çok zorluk olmasına rağmen, Kore Yarımadası’ndaki dondurulmuş çatışmaya benzer şekilde Rusya ile Ukrayna arasında da ateşkes görüşmeleri için hala umut var,” diyerek sözlerini tamamladı.

Putin Federal Meclis’e hitap etti: Batı, Ukrayna’da yaptığını Rusya’ya da yapmak istiyor

 

Çok Okunanlar

Exit mobile version