Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre Goldman Sachs, Çin devletinin parasıyla kurulan bir fonu, aralarında İngiliz hükümetine hizmet veren bir siber güvenlik şirketinin de bulunduğu bir dizi ABD’li ve İngiliz şirketi satın almak için kullandı.
Kaynakların verdiği bilgiye göre Goldman Sachs, 2017 yılında Çinli varlık fonu China Investment Corporation (CIC) ile kurduğu 2,5 milyar dolarlık özel sermaye ‘ortaklık fonundan’ elde ettiği nakitle yedi anlaşma yaptı.
Anlaşmalar arasında küresel tedarik zincirlerini takip eden bir startup, bulut bilişim konusunda danışmanlık yapan bir şirket, bir ilaç test şirketi ve yapay zeka, insansız hava araçları ve elektrikli araç bataryaları için kullanılan sistemlerin üreticisi yer alıyor. Banka şirketlere yatırım yaptığını duyursa da, anlaşmaların en azından kısmen Çin fonundan finanse edildiğini söylemedi.
Bu anlaşmalar, özel sermaye fonlarının devletlerin varlık fonlarının kritik sektörlerdeki şirketlerde dolaylı olarak varlık oluşturmasına nasıl yardımcı olduğunu gösteriyor.
Bankanın o dönemki genel müdürü Lloyd Blankfein, Donald Trump’ın 2017’de Pekin’e yaptığı resmi ziyaret sırasında Çin-ABD Endüstriyel İşbirliği Ortaklık Fonunu başlatmış ve Çin sermayesini Amerikan şirketlerine yatırarak Washington’un ABD ile Çin arasındaki ‘ticari dengesizlik’ konusundaki endişelerini gidermeye yardımcı olacağını söylemişti.
Son yıllarda Pekin ile Washington arasında giderek gerginleşen ilişkilere rağmen Goldman Sachs fonun faaliyetlerini hızlandırarak 2021’de dört, geçen yıl da bir yatırım yaptı.
Bir İngiliz yetkili, İngiliz hükümetinin yatırım tarama yetkilerinin ‘kısmi-yargısal’ niteliği nedeniyle herhangi bir spesifik satın alma hakkında yorum yapamayacağını söyledi fakat, “Hükümet, endişeleri tespit ettiğimiz durumlarda ulusal güvenliği korumak için yetkilerimizi kullanmakta tereddüt etmeyecektir,” diye ekledi.