DÜNYA BASINI

Guam: ABD’nin bir sonraki savaşının başlayabileceği yer

Yayınlanma

Çevirmenin notu: Pasifik’te ABD’ye bağlı Guam Adası, Kore Yarımadası ve Güney Çin Denizi’ne olan yakınlığı nedeniyle ABD tarafından hızla askerileştiriliyor. The Economist’te yayınlanan aşağıdaki makalede, turistik yönü ile bilinen adanın ABD’nin Hint-Pasifik Komutanlığı INDOPACOM’un gözetiminde savaşa hazırlanması övülüyor. Ama INDOPACOM’a şu anki askerileşmenin boyutları yeterli gelmiyor: Komutanlık, adanın askerileştirilmesi için daha fazla bütçe istiyor.


Guam, Amerika’nın bir sonraki savaşının başlayabileceği yer

The Economist
2 Nisan 2023

Amerika’nın Pasifik’teki pek çok üssü gibi Guam’da da hedonizm ile savaş gerginliği bir arada yaşanıyor. Japon ve Güney Koreli ziyaretçiler bir mercan kayalığı lagünü olan Tumon Körfezi’nin kumlarında eğleniyor. Yukarıda, F-15 avcı uçakları ve B-1 bombardıman uçakları yakındaki Andersen Hava Kuvvetleri Üssü’ne inmek üzere hazır bekliyor. Aşağıda, nükleer saldırı denizaltıları Apra Limanı’na girip çıkıyor. Denizciler yolun yukarısında bir üs inşa ediyor. Etrafta Amerika ve Japonya arasındaki Pasifik savaşının hatıraları yatıyor. Son Japon askeri 1972’de teslim olmuştu.

Guam’ın kendini (yanlış bir şekilde) satmayı sevdiği gibi “Amerika’nın gününün başladığı yer”, aynı zamanda Amerika’nın Çin ile gelecekteki bir savaşının başlayabileceği yerdir. Sadece 30 mil (48 km) uzunluğunda ve yaklaşık 170.000 nüfusa sahip olan Amerika’nın bu en batıdaki noktacığı, uçsuz bucaksız Pasifik’e güç aktarmasına yardımcı oluyor. Tayvan’la ilgili gerilim arttıkça, savaş oyunlarında sık sık Çin’in Guam’a erken ve sürekli füze saldırıları düzenleyeceği ve belki de Guam’a karşı nükleer silah kullanacağı tahmin ediliyor.

Böylesine hayati bir askeri kompleks için Guam’ın savunmasının çok zayıf olması şaşırtıcıdır. Thaad füze savunma bataryası her zaman devrede değildir. Her halükarda Çin’den gelebilecek bir saldırıyı değil, sadece Kuzey Kore’den gelebilecek sınırlı bir saldırıyı savuşturmaya yöneliktir. Güney Kore ve Japonya’daki Amerikan üslerinde konuşlandırılmış olmalarına rağmen Patriot karadan havaya füzeleri Andersen’de bulunmamaktadır. Aegis hava savunma sistemlerine sahip savaş gemileri ekstra koruma sağlar ama her zaman yakınlarda olmayabilirler. Guam üslerinin etrafındaki çitlerde her yerde bulunan metal tuzaklara bakılırsa, komutanlar sürpriz bir Çin saldırısından çok istilacı bir tür olan kahverengi ağaç yılanından endişe duyuyor gibi görünmektedirler.

Çin, hedefinde Guam’ın olduğunu gizlemiyor. Menzili 4.000 km olan DF-26 füzesi genellikle “Guam katili” olarak adlandırılıyor. 2020 yılında bir Çin propaganda videosu, açıklanmayan bir hava üssüne saldıran bir H-6K bombardıman uçağını tasvir ediyordu: uydu görüntüsü açık bir şekilde Andersen’e aitti. Amerikan hava kuvvetleri Çin’in “silah angajman bölgesi” içinde hayatta kalabilmek için “çevik muharebe operasyonu” geliştiriyor. Bu, Çin’in kolay bir atış yapmasını engellemek için uçakları dağıtmayı ve savaş vermek için onları uzaktaki ‘sensörler’ ve ‘atıcılar’ ile ağa bağlamayı içeriyor. Şubat ayında Guam ve yakın adalarda Japonya ve Avustralya ile yapılan Cope North tatbikatında bu tür taktikler denendi. Bununla birlikte her günün sonunda jetler açık alanda düzgün sıralar halinde bir arada park ediliyordu. Üste uçaklar için sertleştirilmiş sığınaklar bulunmuyor ve yakıt yer üstünde sıkıca paketlenmiş tanklarda depolanıyor.

Guam’ın savunmasızlığı Washington’da geç de olsa dikkat çekmeye başladı, zira Çin’le olası bir savaştan sorumlu olan Hawaii’deki Hint-Pasifik Komutanlığı’nın (INDOPACOM) birbirini izleyen başkanları daha iyi bir koruma için yalvarıp duruyor. Nihayet bir plan ortaya çıkmaya başladı. Pentagon, 2024 mali yılında (Ekim 2023’te başlayacak) adanın hava savunmasını güçlendirmeye başlamak için 1,5 milyar dolar talep etti; bunun büyük bir kısmı Amerikan topraklarına yönelik füze tehditlerine odaklanan Füze Savunma Ajansı (MDA) için, geri kalanı ise ordu için. INDOPACOM 147 milyon dolar daha talep ediyor.

MDA Direktörü Koramiral Jon Hill, “Arayı kapatmaya çalışıyoruz,” diye itiraf ediyor. İlk adımın gemi tabanlı Aegis sistemini karaya yerleştirmek olacağını söylüyor. Polonya ve Romanya’daki “Aegis ashore” sistemlerinden farklı olarak Guam’daki versiyon daha iyi radarlara sahip olacak ve birçok bileşen ‘dağıtılmış’ olacak: saldırıdan kurtulma şanslarını artırmak için tekerlekler üzerinde hareket ettirilebilecek. Çok yönlü kapsama sağlamak için birkaç radar olacak. Thaad ile birlikte bu, balistik füzelere karşı daha sağlam bir koruma sağlayacak.

Seyir füzeleri daha fazla sayıda olmaları ve alçaktan uçup dönebilmeleri nedeniyle daha büyük bir tehdit oluşturabilir. Bunlar esas olarak ordu sistemlerinin bir kombinasyonu tarafından ele alınacaktır: Patriot; yeni ve daha güçlü radarı LTAMDS; ve IFPC adı verilen daha kısa menzilli bir sistem. İlk unsurların 2024 yılına kadar devreye girmesi bekleniyor. İleride kullanılacak olan kitler, kullanılabilir hale geldikçe entegre edilecek. Sonunda, hızlı uçtukları ve manevra yaptıkları için vurulması zor olan hipersonik füzeleri ve ‘yönlendirilmiş enerji’ sistemlerini (lazerler ve mikrodalgalar kullanarak) ortadan kaldıracak silahları içerebilir.

Bütün bunlar soru işaretleri yaratıyor. Bunlardan biri zaman çizelgesi: bileşenlerin birçoğu henüz üretimde değil ve paranın büyük kısmı hâlâ araştırma ve geliştirmeye gidiyor. Bir diğeri ise MDA, donanma ve ordunun farklı sistemlerinin, komutanların pek çok yönden gelen pek çok füzeyle mücadele edebilmesi için tam olarak entegre edilip edilemeyeceği. Üçüncüsü ise kutuplaşmış bir Kongre’nin bütçeyi zamanında geçirip geçiremeyeceği. Ve son olarak, Guam halkının pek çoğu şunu sorabilir: Guam’da daha fazla askeri donanım bizi tehlikeye atacak mı ya da turistleri korkutup kaçıracak mı?

Çok Okunanlar

Exit mobile version