Güney Kore’nin muhalefet lideri Lee Jae-myung, ABD ve Japonya ile üçlü bir askeri ittifakın “gereksiz” olduğunu, bu ittifakın sadece iki karşıt güç bloğu arasındaki artan rekabeti derinleştireceğini söyledi.
Lee ayrıca Seul’den “pragmatik diplomasi” çağrısında bulunarak, Washington ile ittifakının ve Pekin ile “stratejik iş birliğine dayalı ortaklığının” karşılıklı çıkarları ve güçlü ticari bağları göz önüne alındığında “uyumsuz olmadığını” ileri sürdü.
Lee, “Bu koşullar altında, Kore yarımadasında yeni bir savaş tüm yaşamların yok edilmesi anlamına gelir. ABD ve Japonya ile mevcut askeri iş birliğinin ötesine geçen üçlü bir askeri ittifak gerekli değil. Bu durum Kuzey Kore, Çin ve Rusya’yı içeren eşdeğer bir ittifakı ateşleyecektir” dedi.
Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhafazakâr Halkın Gücü Partisi’nden Yoon Suk-yeol’a az farkla yenilen Güney Kore’nin liberal Demokrat Partisi’nin lideri Lee, 2027 seçimi için muhalefetin favori adayı.
Yoon yanlısı savcılar Lee’yi eyalet yöneticisi olarak görev yaptığı süre boyunca yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmakla suçlasa da Lee’nin popülaritesi azalmadı.
“Ölümcül tehdit”
SCMP’ye konuşan Güney Kore Ulusal Diplomatik Akademisi’nin eski başkanı Kim Joon-hyung, ABD’nin Çin ve Rusya’yı dizginlemek için Asya’daki en iyi müttefikleriyle askeri ittifak düzeyine kadar üçlü iş birliğini güçlendirme çabalarını yenilemeye çalışacağını söyledi.
Muhalefet lideri Lee ayrıca, bir yanda Kuzey Kore, Çin ve Rusya ve diğer yanda Güney Kore, ABD ve Japonya olmak üzere bölgenin muhalif blokları arasında büyüyen çatışmanın Güney’ Kore’nin ihracatına dayalı ekonomisine “ölümcül tehditler” oluşturduğunu belirtti.
Dünya Bankası geçen ay altı aylık ekonomik raporunda ABD ve Çin’in artan rekabetinin artık Asya-Pasifik bölgesinde “en acil meydan okuma” oluşturduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.
“Esnek ve pragmatik bir diplomasi”
Lee, Seul’ü ulusal çıkarlarına öncelik veren “esnek, pragmatik bir diplomasi” benimsemeye çağırarak, “Güney Kore, Çin ile ticaretine büyük ölçüde bel bağladığından, Çin ile artan ticaret açığı Güney Kore ekonomisi için derinleşen bir krizdir” dedi.
Kim, “Şu anda, Yoon’un ziyareti sırasında ne ABD’nin ne de Güney Kore’nin hassas bir kelime olan askeri ittifakı dile getirmesi beklenmiyor. Ancak üç ülke, askeri iş birliklerini fiili bir ittifak düzeyine çıkaracak gibi görünüyor” ifadesini kullandı.