ASYA

Güney Kore ve Japonya “Mekik Diplomasisi”ne devam etmek için anlaştı

Yayınlanma

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol bugün Japonya’nın başkenti Tokyo’da Başbakan Fumio Kishida ile bir araya geldi. Yoon’un ziyareti, eski devlet başkanı Lee Myung-bak’ın yaklaşık 12 yıl önce Kyoto’ya yaptığı seyahat ile ilişkilerde yeni bir sayfa açtı.

Başbakan Fumio Kishida ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, iki ülke liderlerinin 2011 yılına kadar düzenli olarak birbirlerini ziyaret ettiği “mekik diplomasisine” devam etme konusunda anlaştıklarını da duyurdular.

Güney Kore’nin savaş zamanı zorunlu çalıştırma konusunda bağları bozan anlaşmazlığı çözme önerisini açıklamasından sadece 10 gün sonra düzenlenen zirve, önemli siyasi alanlar da dahil olmak üzere bir dizi alanda iş birliğinin genişletildiğini ortaya çıkardı.

Öte yandan, Kishida’nın, mayıs ayında Hiroşima’da yapılacak G7 zirvesinin ardından Güney Kore’yi ziyaret etmeyi planladığı bildirildi. G7 toplantısına başkanlık edecek olan Kishida’nın, Yoon’u gözlemci olarak katılmaya davet etmeyi de düşündüğü kaydedildi.

Yoon, “Başbakan Kishida ve ben, her iki ülkedeki insanların da ikili ilişkilerden doğrudan ve dolaylı olarak zarar gördüğü algısını paylaştık. Bağların mümkün olan en erken tarihte geliştirilmesi gerektiği konusunda anlaştık” dedi.

Ticari kısıtlamalar karşılıklı olarak kaldırıldı

Kishida-Yoon zirvesi öncesinde, perşembe günü Japonya Ticaret Bakanlığı da Güney Koreli yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından, yarı iletkenlerde ve akıllı telefon ekranlarında kullanılan kritik malzemeler üzerindeki 2019 ihracat kısıtlamalarını hafifleteceğini duyurdu. Yanıt olarak Seul, Dünya Ticaret Örgütü’nün Tokyo aleyhindeki şikayetini resmen geri çekeceğini söyledi.

Bu hamle, son yıllarda Tokyo için önemli bir endişe haline gelen Japon ve Güney Kore ekonomileri için hayati önem taşıyan yarı iletken tedarik zincirlerinin korunması gibi ekonomik güvenlik konusunda daha fazla iş birliğinin yolunu açtı.

Zirve sırasında, iki lider yeni bir ikili ekonomik güvenlik organı kurma konusunda anlaştılar.

Kuzey Kore için ortak duruş kararı

Kishida, Tokyo ve Seul’ün “caydırıcılıklarını” daha da güçlendirmesinin önemini vurgularken.  Bu durumun hem iki taraflı olarak hem de ABD ile ittifaklarında bir yanıt olacağını söyledi.

Ancak Kishida, Japonya’nın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile koşulsuz görüşmeler yapmaya hâlâ hazır olduğunun altını çizdi. Ayrıca Güney Kore ve Japonya’nın Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri arasında beş yıl önce durdurulan kilit güvenlik diyaloğunu ve dışişleri bakan yardımcıları arasındaki ikili stratejik görüşmeleri yeniden başlatacağını söyledi.

Yoon’un cuma günü, ona eşlik eden Güney Koreli iş dünyasının önemli isimleri ile Japon iş liderleriyle görüşmesi bekleniyor.

Yoğun bir parlamento programının ortasında Japon hükümetinin ikili zirveye çok az hazırlıkla ev sahipliği yapma kararlılığı, Kishida yönetiminin Seul ile ilişkileri hızlı bir şekilde iyileştirmeye niyetli olduğunu gösterdi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version