Asya
Güney Kore’de anayasa revizyonu tartışması

Güney Kore’de muhalefetteki Demokrat Parti (DP) lideri Lee Jae-myung pazartesi günü yaptığı açıklamada Anayasa’nın revize edilmesi gerektiğine katıldığını ancak öncelikle eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim teklifinden kaynaklanan toplumsal huzursuzluğu sona erdirmeye odaklanmanın zamanının geldiğini söyledi.
Lee bu açıklamayı, Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-sik’in, Yoon’un geçtiğimiz cuma günü Anayasa Mahkemesi tarafından görevden alınmasının ardından 60 gün içinde yapılması gereken başkanlık seçimleri öncesinde anayasa revizyonu konusunda ulusal bir referandum yapılmasını önermesinden bir gün sonra yaptı.
Lee, “Anayasal revizyon gerekli, ancak ayaklanmayı sona erdirmek önce gelmeli” diyerek Woo’nun önerisini etkili bir şekilde reddetti.
Görevden almanın yanı sıra Yoon, 3 Aralık’ta ilan ettiği kısa süreli sıkıyönetimle ilgili ayaklanma suçlamalarından ayrı ayrı ceza davalarıyla karşı karşıya.
Lee, mevcut yasa uyarınca referandumlar için erken oylamaya izin verilmediği göz önüne alındığında, referandumun seçimle birlikte yapılmasının yasal zorluklarına işaret ederek, değişikliğe şartlı olarak katıldığını söyledi.
“Eğer Ulusal Referandum Yasası gözden geçirilir ve bir anayasa değişikliği pratikte uygulanabilir hale gelirse, bunu hemen yapabiliriz” dedi.
Lee, 1980 yılında Gwangju’da yaşanan demokrasi yanlısı ayaklanmanın ruhunu yansıtan ve sıkıyönetim ilan etme şartlarını sıkılaştıran bir anayasa değişikliğini şartlı olarak desteklediğini söyledi.
2022’deki başkanlık seçimlerinde Yoon’a karşı kıl payı kaybeden Lee, yarışın önde gelen adaylarından biri olarak görülüyor. Hükümetin salı günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında seçim günü olarak 3 Haziran’ı onaylaması bekleniyor.