ASYA

Güney Kore’de ‘düşük doğum oranı’ için 211 milyar dolarlık bütçe harcaması

Yayınlanma

Güney Kore’de düşük doğum ve evlilik oranları alarm vermeye devam ediyor. Hükümet, düşük doğum oranına yanıt vermek için 16 yılda 280 trilyon won  (212 milyar ABD doları) yatırım yapmasına rağmen, Kore’nin doğum oranı yeniden rekor seviyede düştü.

Güney Kore Ulusal İstatistik Ofisi tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan “2022 Nüfus Eğilim Anketi Doğum ve Ölüm İstatistikleri”ne göre, geçen yıl toplam doğurganlık hızı bir önceki yıla göre 0,03 düşerek 0,78 oldu. Bu oranlar 1970 yılından bu yana en düşük seviye olarak kayda geçirildi.

Ortaya çıkan oranın Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi ülkeler arasında son sırada yer alması ve ortalamanın yarısından az olması, daha etkin politikaların devreye alınması gerektiğini gündeme taşıdı.

Genç kadın ve erkekler evliliğe sıcak bakmıyor

Sosyal Refah Araştırması olarak “Gençlerin Yaşam Kalitesi ve Sosyal Kalite Algılarının Evlilik ve Doğuma Yönelik Tutumları” başlıklı bir araştırmaya göre, 20 ila 34 yaşları arasındaki 281 bekar erkek ve kadın Güney Kore vatandaşı ile yapılan bir araştırma, yalnızca kadınların yüzde 4 ve erkeklerin yüzde 12,9’luk oranın “evlilik ve doğumun gerekli” olduğunu kabul ettiğini gösterdi. Kadınların yüzde 53,2’si, erkeklerin yüzde 25,8’i “evlilik ve doğum önemli değildir” cevabını verdi. 20’li ve 30’lu yaşlarındaki kadınların yarısı, bir kadının hayatında evlilik ve doğumun önemli olmadığını düşünüyor.

2005 yılında yürürlüğe giren kanun ile önlem alınmak istendi

2000’lerin başında, düşük doğum oranı ve yaşlanma krizi görünür hale geldiğinde, Güney Kore hükümet politikaları ciddi bir şekilde yanıt vermeye başladı. 2004 yılında ulusal gündem olarak belirlenen bu durum, 2005 yılında toplam doğurganlık hızının 1,08 olarak kaydedilmesiyle “Düşük Doğurganlık ve Yaşlanan Toplum Temel Kanunu” ortaya çıkarmıştır. 2006 yılında ilk “Düşük Doğurganlık ve Yaşlanma Toplumu için Temel Plan” oluşturuldu ve her beş yılda bir güncellenme kararı alındı.

Hükümet tarafından Aralık 2020’de açıklanan “Düşük Doğurganlık ve Yaşlanan Toplum için 4. Temel Plan”da yer alan son 15 yılın politika değerlendirmesine göre toplumun sorunlarını çözmek için STK’ların kurulması ve yıllık çalışmaların desteklenmesine yönelik bütçe ayrılması söz konusu.

Düşük Doğurganlık Komitesi, geçen yıl aralık ayında gerçekleştirilen “Demografik Değişiklikler ve Önlemler” toplantısında “212 milyar dolarlık bütçe yatırımına rağmen nüfus politikalarının etkilerinin sınırlı kaldığını” değerlendirerek, “Düşük nüfusla ilgisi olmayan projeleri” geliştirmeye almıştı.

Güney Kore’de hükümet politikası olmaktan çıkan durum artık devletin nüfus koruma politikası haline doğru ilerliyor. Acil durum olarak azalan doğum oranlarını yükseltmeye çalışan Güney Kore’de gençlerin evliliği bir yük olarak görmesi büyük etken olarak biliniyor. Seul yönetimi, düşük doğum oranlarına karşı  uzun vadeli önlemler almaya hazırlanıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version