Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, Ukrayna ile Rusya arasında imzalanacak bir barış anlaşması uyarınca, Rus askerlerinin de Gürcistan’ı terk etmesi gerektiğini söyledi.
“Rusya’nın sınırlarını öğrenmesi lazım,” diyen Zurabişvili, Rusya’nın ‘işgal ettiği tüm topraklardan geri çekilmemesi’ durumunda Ukrayna savaşının da çözüme kavuşturulamayacağını ileri sürdü.
Rusya’nın savaşı olmasa da muharebeleri kaybettiğini savunan Gürcü lider, ‘bölgesel düzenin yeniden sağlanması’ çağrısında bulundu.
Bunun için Rusya’nın Ukrayna’da yenilmesi gerektiğini söyleyen Zurabişvili, bu noktaya da hızla yaklaşıldığını savladı.
2008 yılındaki kısa süreli savaşta Rus tankları başkent Tiflis’in 30 kilometre kadar yakınına gelmiş ve Rusya, Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya’yı tanımıştı.
Rusya’nın teslim olma koşulları arasına tam bir geri çekilmenin konmaması durumunda batı dünyasının 2008 ve 2014’te yaptığı gibi büyük bir hata yapacağını kaydeden Zurabişvili, Gürcü hükümetinin ihtiyatlı tutumuyla da ters düştü.
Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Rusya’nın ‘gayrimeşru saldırganlığını’ kınamış ama Rusya karşıtı yaptırımlara katılmayı veya Ukrayna’ya silah yardımı yapmayı reddetmişti. Garibaşvili, bu politikasını eleştirenleri de ‘Gürcistan’da ikinci bir cephe açılmasını’ istemekle suçlamıştı.
Gürcistan’ın ilk kadın devlet başkanı Fransa doğumlu Salome Zurabişvili’nin yetkileri sembolik olsa da hâlâ ordunun başkomutanı sıfatını taşıyor. Zurabişvili, siyasete etkisinin sınırlı olduğunu kabul etse de Ukrayna’ya verdiği desteğin Gürcü toplumu içerisinde güçlü destek bulduğunu ileri sürüyor.
Yine de Zurabişvili, topraklarının bir kısmı ‘Rus işgali’ altında bulunan Gürcistan’ın AB ve NATO’nun güvenlik şemsiyesi altında olmaması nedeniyle ‘daha dikkatli’ davranması gerektiğini teslim ediyor.