AMERİKA

Haiti, “çete şiddetini bastırma” misyonundaki ilk Kenyalı subayları bekliyor

Yayınlanma

Kenyalı polis memurlarından oluşan ilk birlik salı günü erken saatlerde Haiti’ye doğru yola çıkarak, Karayip ülkesinin kontrolünü şiddet yanlısı çetelerden kurtarmayı amaçlayan uluslararası görev gücünü başlatacak.

Kenya, Haiti’deki Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu (MSS) olarak bilinen BM onaylı operasyona geçtiğimiz Temmuz ayında 1.000 polis memuruyla liderlik etmek için gönüllü olmuştu. Fakat Haiti’deki siyasi ve insani krizlerin ortasında Doğu Afrika ülkesindeki yasal engeller nedeniyle operasyonun başlaması gecikti.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto Pazartesi günü Nairobi’de askeri kıyafetler ve beyaz miğferler giymiş 400 subaya hitap etti. Kenya ve Haiti’deki yetkililer Financial Times’a (FT) ilk polis memurlarının salı günü erken saatlerde yola çıkacağını söyledi.

Haiti’ye fiili ABD müdahalesi başladı: Seçilmemiş Başbakan Henry istifa edecek

Ruto, “Polis memurlarımızın Haiti’deki varlığı, çete şiddeti nedeniyle hayatları altüst olan erkek, kadın ve çocukları rahatlatacaktır. Haiti’ye kalıcı istikrar getirmek için uluslararası toplumla birlikte çalışacağız,” dedi.

Haiti’nin yaklaşık 9.000 memurdan oluşan ulusal polis gücü, Temmuz 2021’de Başkan Jovenel Moïse’nin öldürülmesinden bu yana güçlenen yaklaşık 200 çeteyi kontrol altına almakta zorlanıyor.

Çete şiddeti nisan ayında Ariel Henry’nin geçici hükümetinin çökmesine yol açtı. Henry’nin yerine, Haiti’de 2016’dan bu yana yapılacak ilk seçimleri düzenlemekle görevli geçici bir başkanlık konseyi getirildi.

Haiti’de tekerrür eden tarih: Yine ‘barış gücü’ gidiyor

BM’ye göre, artan şiddet olaylarının ortasında, Haiti’nin yerinden edilmiş nüfusu mart ve haziran ayları arasında yüzde 60 artarak 360.000’den 580.000’e yükseldi. Hastaneler çete faaliyetleri nedeniyle kapanmak zorunda kalırken, okullar mülteciler için sığınak olarak kullanılıyor. Çetelerin başkent Port-au-Prince’in yüzde 80’inden fazlasını kontrol ettiği tahmin ediliyor.

Kenya liderliğindeki misyonun, Haiti’nin yetersiz kalan polis gücünü yaklaşık 2.500 ek memurla desteklemesi beklenirken, Barbados, Jamaika ve Çad gibi Karayip ve Afrika ülkelerinin yanı sıra Bangladeş de personel sağlamayı kabul etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında konuşlandırma haberini memnuniyetle karşıladı ve ilk memurların bu hafta Haiti’ye varacağını söyledi.

Emperyalist müdahale zilleri Haiti için çalıyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “MSS misyonu personelinin gelişiyle birlikte, özellikle insani yardım ve temel ekonomik faaliyetlere erişim açısından güvenlikte daha fazla ölçülebilir iyileşme görmeyi umuyoruz,” dedi.

Ruto, ABD’nin Afrika’daki en sadık müttefiklerinden biri. Haiti misyonunun ana destekçisi olan Washington, yaklaşık 300 milyon dolarlık destek sözü vermesine rağmen asker göndermekten kaçındı.

Konuşlandırma yasal zorluklarla karşılaşmış ve Kenya’nın yüksek mahkemesi ocak ayında bunu engellemişti. Fakat Ruto, mart ayında Port-au-Prince’de Haitili yetkililerle ikili bir anlaşma imzaladıktan sonra bunu kabul ettirmeyi başardı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version