ASYA

Hindistan, G20’de ‘Ukrayna savaşına saplanmaktan’ kaçınmak istiyor

Yayınlanma

Eylül ayında yapılacak G20 liderleri zirvesinin Ukrayna savaşının gölgesinde kalmasını istemeyen ve özellikle de Küresel Güney’de kalkınmaya odaklanılması gerektiğini savunan Hindistan çabalarını yoğunlaştırsa da, uzmanlar, devam eden çatışmanın dünya ekonomisi üzerindeki büyük sonuçları göz önüne alındığında, girişimlerin başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar cumartesi günü yerel haber kaynağı Aaj Tak tarafından yayınlanan bir röportajda, “G20 ile Ukrayna savaşını ayrı tutun. G20 ekonomik bir platform, bunu göz ardı etmek odağı başka yere çeviriyor” uyarısında bulundu. Bakan, “Özellikle ulusların ağır borçlar altında sarsıldığı Küresel Güney’de, kalkınmaya odaklanılmalı” diye ekledi.

Hindistan, Batı’nın Moskova’yı sıkıştırma çabalarına rağmen, eski müttefiki Rusya’yı kınamayı reddederek ve Rus petrolü alımlarını artırarak savaşta büyük ölçüde tarafsız bir duruş sergiledi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “bugün bir savaş çağı değildir” şeklindeki sözleri, geniş çapta Delhi’nin savaşa yönelik en keskin kamuoyu tepkisi olarak görüldü.

Geçen ay Modi, Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığı bir resmi ziyaret sırasında Hindistan’ın savaş konusundaki duruşunun “tüm dünyada iyi bilindiğini ve iyi anlaşıldığını” vurgulamıştı.

Odağı ekonomiye çekmeye çalışan Hindistan epey zorlanacak

Bugün yapılan G20 Hazine-Maliye Bakanları toplantısının ve esas eylüldeki G20’nin ev sahibi olan Hindistan’dan yetkililerin, bu konumunu Ukrayna müdahalesi nedeniyle Rusya’ya ek yaptırımları tartışmak için kullanmak istemedikleri belirtildi.

Ancak uzmanlar, geçen yıl Endonezya’nın Bali adasında düzenlenen G20 zirvesinde olduğu gibi, Ukrayna savaşı ve yaptırımların birçok katılımcı için birincil endişe konusu olmaya devam ettiği için sorunun kaçınılmaz olacağını söylüyor.

South China Morning Post’a konuşan Yeni Delhi’deki Asya Toplum Politikası Enstitüsü’nden C. Raja Mohan, “Ukrayna’daki çatışmadan kaçınılamaz çünkü bu, özellikle G20’nin Batılı katılımcıları için önemli bir sorundur” dedi ve ekledi: “Hindistan bu ülkelerin bu sorunları dile getirmesini nasıl durduracak? Hindistan, konuşmayı ilerletmenin bir yolunu denemek ve bulmak zorunda kalacaktır.”

Batı izin vermez

Hindistan, G20 başkanlığı süresince çatışmanın ekonomik sonuçlarına dikkat çekmeyi ve iklim değişikliği ve daha az müreffeh ulusların borçları gibi konuları vurgulamayı amaçlıyor.

Delhi’deki Observer Research Foundation’ın yardımcı üyesi Shairee Malhotra, “Küresel Güney, başkanlığı boyunca Hindistan için kilit bir odak noktası oldu ve Hindistan, Afrika Birliği’nin G20 üyesi olmasını da güçlü bir şekilde savundu” dedi.

Hindistan’ın G20 lideri Amitabh Kant da cumartesi günü ekonomik forumun güvenlik meselelerini tartışma yeri olmadığını ve Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmanın yetkisinin ötesinde olduğunu vurgulamıştı. Bunun yerine, bu çabaların en iyi şekilde Birleşmiş Milletler tarafından ve ikili müzakereler yoluyla üstlenilebileceğini kaydetmişti.

Gözlemciler ağırlıklı olarak, G20 zirvesinin Hindistan’ın savaş konusundaki bireysel duruşunun ötesine geçeceğini ve Hinditan’ın ev sahibi olarak bir fikir birliği oluşturmaya çalışmak ve dengeyi bulmak zorunda kalacağını söylüyor.

Fransa gibi bazı ülkeler, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Bali’deki zirveyle aynı dil kullanılarak kınanmadığı sürece”, nihai G20 bildirisini imzalamayı zaten reddettiler.

Çok Okunanlar

Exit mobile version