İsrail’in Gazze’de ayrım gözetmeden yürüttüğü saldırıların dozu artarken Lübnan Hizbullah’ı Suriye’den 1500 unsurunu çekti. Hamas ise, ABD ve İsrail’in savaş sonrası planlarına tepki gösterdi.
İsrail ordusu, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kalesinde kontrolün ele geçirildiğini iddia etti.
Bloomberg’in haberine göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne atıfta bulunarak “IDF güçleri Gazze Şehri’nin kalbinde” dedi. İsrail Gazze Şehri’ni Hamas’ın operasyonlarının “ağırlık merkezi” olarak tanımlıyor. Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre ise İsrail ele geçirdiği bölgede tanksavar füze rampaları, füzeler, çeşitli silahlar ve istihbarat malzemeleri bulunduğunu aktardı. Ordu ayrıca, teknolojik araçların kullanıldığı alanlar da dahil, Hamas’ın deniz kuvvetlerine yönelik hedeflere saldırılar düzenlediğini duyurdu.
‘Gazze’de 8 İsrail askeri aracını imha ettik’
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nde İsrail ordusuna ait 8 aracı imha ettiklerini açıkladı.
Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, Beyt Lahya bölgesinde İsrail’in 3 tankı, bir zırhlı araç ve bir personel nakliye aracının “Yasin-105” anti-tank roketleriyle vurulduğu belirtildi. Gazze kentinin güneybatısında da “Yasin-105” anti-tank roketleri kullanılarak İsrail ordusunun 2 tankının imha edildiği kaydedilen açıklamada, ayrıca Beyt Lahya’nın kuzeyinde bir İsrail tankının vurularak kullanılmaz hale getirildiği ifade edildi.
Öte yandan İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30’a yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 4 bin 237’si çocuk, 2 bin 719’u kadın olmak üzere 10 bin 328 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler ise 163 Filistinliyi öldürdü.
İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
İkinci cephe ihtimaline hazırlık
Gazze’deki vahşetin dozu arttıkça ikinci cephe ihtimali güçleniyor. Bu kapsamda AA’nın yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre Lübnan Hizbullahı son iki haftada ülkenin çeşitli bölgelerinde Suriye ordusu saflarındaki unsurlarından yaklaşık 1500’ünü Lübnan’a çağırdı.
Hizbullah unsurları, son iki haftada Halep’in batı kırsalındaki 46. Tugay’dan, İdlib’in doğusundaki Serakib, Karrateyin ile İdlib’in güneyindeki Maarratünnuman ve Han Şeyhun, Keferruma, Kefrenbil ve Hizerin bölgelerinden çekildi. Bu unsurlar, önce Suriye’nin Humus ilinin güneybatısındaki Kuseyr ilçesine, oradan da Lübnan’a geçiş yaptı. Boşalan yerlere İran’a yakın Afganistanlı Fatimiyun ve Bakır Tugayı konuşlandı.
Hizbullah’ın, çekme kararını İsrail’in Gazze Şeridi’ne yoğun saldırıları sonrası alması dikkati çekti. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.
Hamas: Gazze’nin yönetimi Filistin’in meselesidir
Öte yandan Hamas Sözcüsü Abdullatif Kanu, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’nin dün Hamas’ın Gazze Şeridi’nin geleceğinde denklemin bir parçası olamayacağına ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.
Hamas Sözcüsü Abdullatif Kanu, Telegram sayfasından yaptığı açıklamada, “Gazze’yi veya topraklarımızın bir kısmını yönetmek; halkımızın, Filistin’in özel meselesidir ve sahadaki hiçbir güç bu gerçeği değiştirmeyi veya kendi iradesini dayatmayı başaramaz” ifadesini kullandı.
Kanu, “Kirby’nin Gazze’de Hamas sonrası durumla ilgili konuşmasının bir hayalden ibaret olduğunu, Filistin halkının direniş güçleriyle kenetlendiğini ve kendi kaderlerini kendilerinin tayin ettiğini” ifade etti. Kanu, Hamas’ın ulusal bir kurtuluş hareketi ve Filistin halkının temel ayrılmaz bir parçası olduğunu, tüm yasa ve normlara uygun olarak işgale karşı direnme, mücadele etme hakkına sahip olduğunu belirtti.
Hamas Sözcüsü, Filistin’in haklı davasını tasfiye ve tehcir planlarını başarısızlığa uğratan Filistin halkının, kendi topraklarında sarsılmaz bir şekilde durduğunu ve kimsenin planlarını hayata geçirmesine izin vermeyeceğini vurguladı.