İtalyan medyası, Fransız Marine Le Pen ile birlikte Avrupa Parlamentosu’nda sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) grubunda yer alan Matteo Salvini’nin Lega partisinin, daha merkez sağa yakın Avrupa Halk Partisi’ne (EPP) yakınlaşmak istediğini iddia ediyor.
EPP’nin İtalya’daki üyesi, üçlü koalisyon hükümetinde yer alan Silvio Berlusconi’nin Forza Italia partisi.
Euractiv’in aktardığına göre Corriere della Sera, partinin bir toplantısında Lega’nın Avrupa çapındaki tutumunu değiştirip değiştirmemesi konusunda üç saatlik bir tartışma yaşandığını bildirdi.
Habere göre toplantıda Lega’nın Avrupa Parlamentosu’ndaki yeri konusunda resmi bir karar alınmadı ama tartışma hararetlendi.
Meloni de EPP’yi istiyor
Başbakan Giorgia Meloni’nin partisi Fratelli d’Italia’nın (İtalya’nın Kardeşleri) da EPP Başkanı Manfred Weber ile gruba katılma yönünde görüştüğü iddia ediliyor.
Fakat EPP’nin daha geleneksel ve liberal üyeleri, Meloni ile böyle bir görüşmeye tamamen karşı çıkıyor ve hatta Weber’in önceden istişare etmeden EPP’nin daha sağındaki örgütlerle köprü kurma hamlesini eleştiriyor.
Hâlâ Avrupa Parlamentosu’nda Muhafazakârlar ve Reformcular (ECR) grubunun başkanı olan Meloni, EPP ile bir ortaklık peşinde ve Weber ile yakın ilişkileri var.
Konuya yakın bir EPP kaynağı geçtiğimiz günlerde Euractiv’e yaptığı açıklamada, AB merkez sağ ailesinin İtalya gibi büyük bir ülkede güçlü bir üye arzuladığını, Meloni’nin ise kendisini İtalya’da yeni sağ olarak göstermek istediğini söyledi.
Aynı kaynak, AB seçimlerinden önce böyle bir anlaşma için ‘siyasi zaman olmadığını’ da sözlerine ekledi.
Lega ikiye bölünmüş durumda
İtalyan ulusal medyasında yer alan haberlere göre, Lega bu konuda bölünmüş durumda ve lideri başbakan yardımcısı Matteo Salvini’nin bu meselede henüz bir pozisyon almadığı ve partinin Federal Konseyi’ni 29 Mayıs’ta yeniden toplayacağı iddia ediliyor.
Brüksel’deki Lega grubunun resmi bir notunda ise, “Lega’nın önceliği Avrupa’daki siyasi grubunu değil, AB’yi değiştirmektir,” deniyor.
Notta, “Brüksel’de yıllardır yanlış yöneten sola bir alternatif oluşturmak ve Lega’yı Avrupa’da kendi mücadelesini veren bir aktör haline getirmek için çalışıyoruz,” ifadeleri yer alırken, Lega üyeleri ulusal medyaya sızan bilgileri yalanlamadı.
Agi’nin haberine göre, Temsilciler Meclisi Başkanı Lorenzo Fontana (Lega’nın dış ilişkiler sorumlusu) Avrupa seçmeninde ‘sağa doğru’ bir hareket olduğunu ve bu nedenle partinin Marine Le Pen’in Rassemblement National’ı gibi tarihi müttefikleriyle birlikte Kimlik ve Demokrasi (ID) grubunda kalması gerektiğini iddia etti.
La Repubblica’nın iddiasına göre Fontana’ya karşı olan grup, İtalyada iktidar partisi olurken bir yandan da ve Avrupa’da AfD ile müttefik olmanın düşünülemeyeceğini ileri sürüyor.
“Önce Draghi hükümetine katılmak istediniz, ardından merkez sağın zaferiyle kendimizi bir hükümet partisi olarak teyit ettik. Doğal çıkış yolu Strazburg’da da çoğunluğu elde etmeye çalışmak ve bizi EPP’ye yaklaştırmaktır,” diyen Lega’nın Temsilciler Meclisi’ndeki grup başkanvekili Riccardo Molinari’ye, Ekonomi Bakanı ve partinin önde gelen isimlerinden Giancarlo Giorgetti’nin de destek verdiği bildiriliyor.