Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, bugün IMF ve Dünya Bankası yönetim organlarının Marakeş’te düzenlenen sonbahar oturumunda yaptığı açıklamada, mevcut küresel borç ve açık seviyeleri koronavirüs pandemisi öncesine kıyasla çok daha yüksek olduğunu belirtti.
Georgieva, “Borç ve açıkların pandemi öncesi seviyelerin çok üzerinde olması nedeniyle maliye politikası her zamankinden daha fazla ihtiyat gerektiriyor. Orta vadeli büyümeyi canlandırmak için dönüştürücü reformlara ihtiyaç var. Bu tür reformların uygulanmasının verimlilik seviyelerini dört yıl içinde yüzde 8 artırabileceğini tahmin ediyoruz,” diye konuştu.
‘Enflasyonla mücadele, yoksulluk ve eşitsizliğin azaltılması için özel sektörün dönüşüm sürecine dahil edilmesinin’ önemli olduğuna vurgu yapan Georgieva, “Uzun bir süre yüksek faiz oranlarının damgasını vuracağı bir dönemde olduğumuz açık, ancak finansal koşulların aniden sıkılaşması piyasalara, bankalar ve diğer kurumlara zarar verebilir,” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Georgieva, gelişmekte olan ülkeler için GSYİH’nin yüzde 5’ine, düşük gelirli ülkeler için ise yüzde 9’una kadar ek gelir getirebilecek vergi reformları yapılması çağrısında bulundu.
IMF ve Dünya Bankası’nın Marakeş’teki etkinliğinde 190 ülkeden bakanlar, merkez bankası başkanları, parlamenterler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve uzmanlardan oluşan yaklaşık 12 bin katılımcı yer aldı.
Toplantıda küresel ekonomik görünüm, yoksulluğun ortadan kaldırılması, iklim değişikliği, ekonomik kalkınmanın sağlanması ve etkin yardım konuları ele alındı. IMF-DB ortak oturumu 1973 yılında Nairobi’de yapılmasından bu yana yarım yüzyıl sonra ilk kez Afrika’da düzenleniyor.