AVRUPA

İngiltere, Çin’e sermaye kontrolleri konusunda ihtiyatlı

Yayınlanma

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, yapay zeka, çipler ve kuantum bilişim de dahil olmak üzere Çin’deki teknoloji sektörüne giden yatırımları kısıtlama konusunda ABD Başkanı Joe Biden’ı takip edip etmemeyi değerlendiriyor.

Biden yeni kuralları Çarşamba günü açıklasa da Sunak daha ihtiyatlı davranıyor. Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre Londra, Washington’u takip edip etmeyeceğine karar vermeden önce iş dünyasına ve finans sektörüne danışıyor.

Sunak, Haziran ayında Beyaz Saray’a yaptığı bir ziyaret sırasında Biden’a İngiliz sermayesi ve uzmanlığının rakip ülkelerin askeri ya da istihbarat tehdidi geliştirmesine yardımcı olabileceği riskine karşı İngiltere’nin ‘etkili bir şekilde karşılık vereceği’ sözünü vermişti. Aynı ay içinde her iki ülke de ekonomik güvenliği yeni ortaklıklarının merkezine koyan bir ‘Atlantik Deklarasyonu’ üzerinde anlaşmıştı.

Britanya hükümeti, ABD’nin yeni yasakları hakkında yaptığı açıklamada, “Dış yatırımlara ilişkin bu başkanlık emri ABD’nin yaklaşımına önemli bir açıklık getirmektedir. Bazı yatırımlara bağlı potansiyel ulusal güvenlik risklerini incelemeyi sürdürürken Birleşik Krallık bu yeni tedbirleri yakından değerlendirecektir,” dedi.

ABD, Çin’deki bazı yatırımları yasaklayacak

Sunak yönetimi ihtiyatlı

FT, Sunak’ın Çin’e yönelik genel yaklaşımının, ‘ulusal güvenlik’ meselelerinin söz konusu olduğu durumlar haricinde, mümkün olan her yerde Asya’nın süper gücüyle iş yapma arzusuna dayandığını yazdı.

Nisan ayında Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly, Pekin ile ‘sağlam ve yapıcı’ yeni bir ikili ilişki çağrısında bulunan bir konuşmasıyla, iktidardaki Muhafazakâr Parti’deki Çin şahinleriyle karşı karşıya gelmişti. Mayıs ayında ise Sunak, yatırım bakanı Lord Dominic Johnson’ı Hong Kong’a göndermişti.

Atlantik Deklarasyonu, ABD ve Birleşik Krallık’ın ‘kendi zaman çizelgelerine’ atıfta bulunarak farklı hızlarda hareket edebileceklerinin kapısını açık bırakmıştı.

Birleşik Krallık hükümeti, hassas teknoloji transferlerini ele almak için ihracat kontrol rejimini güncelleyeceğini söyledi ama “Açık ve dışa dönük bir ekonomi olmaya devam ediyoruz,” uyarısında bulundu.

BK-Çin ticareti olumlu ama yatırımlar zayıf: Şirketler ‘bekle gör’ diyor

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından Temmuz ayında açıklanan rakamlara göre Çin, Birleşik Krallık’ın dördüncü büyük ticaret ortağı fakat Birleşik Krallık’ın yatırımları için çok daha az önemli bir ülke. Son rakamlara göre, Birleşik Krallık’tan Çin’e yapılan doğrudan yabancı yatırım stoku 2021 yılında 10,7 milyar sterlin veya küresel toplamın yüzde 0,6’sı olarak gerçekleşti. Finansal hizmetler, diğer tüm sektörlerden daha fazla olmak üzere toplamın neredeyse dörtte birini oluşturdu.

ONS verilerine göre, Çin yatırımları 2021 yılında 1,2 milyar sterlinlik kazanç sağladı. Hong Kong, kaydedilen 77,6 milyar sterlinlik Birleşik Krallık yatırım stoku ile en yoğun yatırım yapılan yargı bölgelerinden biri oldu. Buna karşın Çin anakarası, Birleşik Krallık’ın toplam yatırımlarına göre ilk 20 ülke arasında yer almayarak Hindistan, Avustralya ve İsviçre gibi ülkelerin yanı sıra birçok AB ülkesinin de gerisinde kaldı.

Çin’deki İngiliz Ticaret Odası tarafından Mayıs ayında yayınlanan bir rapora göre, ankete katılan İngiliz şirketlerinin yarısından fazlası Çin’de yeni yatırımlar yapmak için ‘bekle ve gör’ yaklaşımını benimsiyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version