AVRUPA

İngiltere, Gürcistan ile diyaloğu askıya aldı

Yayınlanma

Birleşik Krallık, Gürcistan’ın sivil toplum faaliyetlerini kısıtlayan yasalar çıkardığı ve Batılı müttefiklere yönelik olumsuz söylemlerde bulunduğu gerekçesiyle Gürcistan ile bakanlar düzeyindeki Wardrop Diyaloğu’nu askıya aldı ve savunma görüşmelerini iptal etti.

Birleşik Krallık, Gürcistan yetkililerinin son eylemleri nedeniyle Gürcistan ile bakanlar düzeyindeki Wardrop Diyaloğu’nu askıya almaya ve iki ülke savunma karargahları arasındaki müzakereleri iptal etmeye karar verdi.

İngiltere’nin Tiflis Büyükelçisi Garrett Ward, Interpressnews haber ajansına verdiği mülakatta Gürcistan arasındaki ilişkilerin, Tiflis’in attığı adımlar nedeniyle zarar gördüğünü öne sürdü.

İngiltere, Gürcistan’da sivil toplumun faaliyetlerini kısıtlayan bir yasanın kabul edilmesinden derin endişe duyuyor.

Büyükelçi, bu yasanın, kamuoyunun yoğun itirazlarına rağmen kabul edildiğini vurguladı. Ayrıca Ward’a göre Gürcistan’daki iktidar partisi Gürcü Rüyası liderlerinin, “Batılı müttefiklerin Gürcistan’ın iç işlerine müdahale ettiği yönündeki spekülasyonları yayması ve seçim öncesinde muhalefet partilerini yasaklama vaatlerinde bulunmaları, İngiltere’de hayal kırıklığı ve şaşkınlık yarattı”.

Büyükelçi Ward, “On yıldır ilk kez, yıllık Wardrop Üst Düzey Bakanlar Diyaloğu’nu askıya alma kararı aldık. Bu diyaloğun kurulmasından bu yana böyle bir karar ilk defa alınıyor. Ayrıca savunma bakanlıkları arasında planlanan üst düzey görüşmeleri iptal ettik ve yeni siber güvenlik programını askıya aldık,” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi, seçimlerin ardından, hükümette kim olursa olsun, Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik yoluna geri döneceğini ve iki ülke arasındaki ortaklığın yeniden başlayacağını umut ettiğini belirtti.

Geçen aylarda Gürcü yetkililer, yerel muhalefet tarafından “Rusya yanlısı” olarak nitelendirilen iki yasa çıkardı: Yabancı acenta yasası ve LGBT propagandasını yasaklayan yasa.

Yabancı acenta yasasının kabul edilmesinin ardından Gürcistan ile AB arasındaki ilişkiler gerildi. Haziran ayında, AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, bu yasanın iptal edilmemesi durumunda Gürcistan’ın Avrupa Barış Fonu aracılığıyla sağlanan AB finansmanını ve yardımlarını kaybedebileceğini bildirdi.

Sonraki ay ise AB’nin Gürcistan Büyükelçisi Pavel Gerchynskyy, Brüksel’in Tiflis’in AB’ye entegrasyon sürecini askıya aldığını ve ülkenin savunma kapasitesini güçlendirmek için ayrılan 30 milyon avroluk yardımın dondurulduğunu duyurdu.

Gürcistan’da “LGBT propagandasını” yasaklayan yasa yürürlüğe girdi

Çok Okunanlar

Exit mobile version