İsrail, Türkiye’nin ticareti durdurma kararına misilleme olarak Türkiye ile arasındaki serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini duyurdu.
Reuters’ta yer alan habere göre İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşmasını feshetme ve Türkiye’den ithal edilen mallara yüzde 100 ek gümrük vergisi uygulamaya hazırlandıklarını, söz konusu planı hükümete sunacaklarını duyurdu.
Smotrich’in hükümetin onayına sunmaya hazırlandığı planı, Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen mallara serbest ticaret anlaşması uyarınca uygulanan tüm indirimli gümrük vergilerinin kaldırılmasını öngörüyor. Ayrıca Türkiye’den ithal edilen tüm ürünlere, mevcut gümrük vergisi oranına ilaveten, değerinin yüzde 100’ü oranında ek vergi uygulanacak.
Smotrich, konuyla ilgili açıklamasında “Erdoğan’ın İsrail’den ithalatı durdurması bir ekonomik boykot ilanıdır ve Türkiye’nin yükümlülüğü olduğu uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi şekilde ihlali anlamına geliyor” dedi.
İsrail’in bu uygulamalarının Erdoğan iktidarda kaldığı sürece devam ettirileceğini söyleyen Smotrich, “Türk vatandaşları, Erdoğan’ın görev süresi dolduğunda aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerse, Türkiye ile ticaret yolunun yeniden açılması da mümkün olur” ifadelerini kullandı.
Smotrich, İsrail’in ticarette Türkiye’ye olan bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendirilmesi sağlayacak adımlar atacağını belirtti.
İsrail İmalatçılar Birliği Smotrich’in planı için “uygun bir yanıt” dedi. Jerusalem Post’ta yer alan habere göre, yapılan açıklamada, sanayicilere ithalat alternatifleri için Çin, Doğu Avrupa, Yunanistan, Almanya, Güney Kıbrıs ve Tayvan’a yönelmeleri çağrısında bulunuldu.
Türkiye Ticaret Bakanlığı bu ay başında İsrail ile her türlü ihracat ve ithalat işleminin durdurulduğunu duyurmuştu.
Ancak İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geri adım attığını ve bu ülkeye yönelik ticaret kısıtlamalarının birçoğunu kaldırdığını öne sürmüştü. Bu iddiayı Ticaret Bakanı Ömer Bolat yalanlamıştı.
Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili Reuters’a Türkiye’nin İsrail’e yönelik ihracat kısıtlamasını gevşetmesinin söz konusu olmadığı ancak kriterleri karşılayan bazı şirketlere mevcut siparişleri üçüncü ülkeler aracılığıyla yerine getirmek için üç ay süre tanıdıklarını söylemişti.