AVRUPA

İsveç Dışişleri Bakanı: NATO Rusya için daha fazla stratejik zorluk yaratmalı

Yayınlanma

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström Euractiv’e verdiği demeçte, Batının Rusya’yı ‘dizginlemek’ amacıyla daha fazla ‘stratejik zorluk’ yaratmayı hedeflemesi gerektiğini, ilk önceliğin de NATO’nun yeterince çaba göstermediği bir alan olan ‘Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı durdurmak’ olduğunu söyledi.

Billström, “Rusya’nın sorumsuzca davranan, dünyayı sorumsuzca nükleer tehditlerle ve bağımsız egemen devletler pahasına eski imparatorluğunu yeniden yaratma fikriyle tehdit eden bir komşu olduğunu anlamalıyız (…) Buna bir son vermeliyiz. Rusya için daha fazla stratejik zorluk yaratmalıyız,” dedi.

Billström, Fransız lider Macron’un ‘Ukrayna’ya asker göndermenin ihtimal dışı olmadığına’ ilişkin fikrinin, NATO’ya bu ay katılarak 200 yıllık askeri bağlantısızlığa son veren İsveç için ‘fazla ileri gitmek’ olacağını söyledi.

“Fransa’nın Ukrayna personelini Ukrayna topraklarında eğitme önerisi İsveç için söz konusu değil,” diyen Billström, Stockholm’ün Macron’un yorumları etrafında gelişen tartışmayı ‘zamansız ve dikkat dağıtıcı’ bulduğunu söyledi.

Billström, “[Rusya’yı durdurmak] için öncelikle Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı durdurmamız gerekiyor. Tüm ülkeler harekete geçme konusundaki aciliyet duygusunu anlamıyor. Bu ülkelerin çatışmanın burada olduğunu ve bununla başa çıkmamız gerektiğini anlamaları gerekiyor,” dedi.

“NATO Ukrayna için yeterince şey yapmıyor”

“NATO Ukrayna için yeterince şey yapmıyor,” iddiasında bulunan Billström, Kiev’in silahlı kuvvetlerinin ‘neredeyse her şeyden daha fazlasına’ ihtiyacı olduğunu söyledi ve Ukrayna’ya daha fazla askeri teçhizat sağlanmasının ‘bir sanayi kapasitesi meselesi olmadığını’ belirtti.

Billström, ABD ve Avrupa’nın Rusya’dan çok daha fazla ortak üretim kapasitesine sahip olduğuna işaret ederek, “[Bu] siyasi liderlik ve siyasi iradeye bağlı,” diye ekledi.

Billström, ülkesinin stratejik konumu ve yapay zeka ve uzay alanındaki yetenekleri göz önüne alındığında, Avrupa’nın kendi güvenliğini artırmada kilit bir rol oynayacağını düşündüğünü savundu.

Billström, Stockholm’ün daha fazla caydırıcılık için bastıracağını ve Baltık Denizindeki stratejik açıdan önemli rolünden yararlanacağını söyledi.

Billström ayrıca İsveç’in, Avrupa savunmasını NATO ile ortaklaşa ve ‘transatlantik bağlantıyla bağlantılı olarak’ düzenlemeye odaklanmak isteyen hükümetler kampında yer aldığını vurguladı ve “AB’nin savunma stratejisini ABD’den bağımsız olarak geliştiremeyiz,” dedi.

Bu nedenle ayrı bir AB savunma komiserliği kurulmasının ‘düşünmeleri gereken ilk şey olmadığını’ ifade ederek, ilk kez şubat ayında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından ortaya atılan öneriye destek vermediklerine işaret etti.

Baltık Konseyi canlandırılacak

Billström, Rusya dışındaki tüm Baltık ülkelerinin NATO’da yer almasıyla birlikte İsveç’in Baltık Denizi Devletleri Konseyi’nin (CBSS) güvenlik konularını ele almak üzere nasıl yeniden düzenlenebileceğini de tartışmayı amaçladığını söyledi.

Forum ilk olarak Sovyetler Birliği’nin çözülmesinden sonra Baltık Denizi çevresindeki ülkeler arasında ekonomik işbirliğini teşvik etmek amacıyla kurulmuştu.

Billström, forumun güncellenmesinin ‘Avrupa güvenliği için iki kilit ülke olan Almanya ve Polonya’nın aynı masaya oturmasını sağlayacağını’ söyledi ve

“Henüz masada resmi bir öneri yok ve NATO’yu bölgeselleştirmek istemiyoruz. Fakat güvenlik diyaloğu (…) iyi bir şey,” diye ekledi.

Alman Dışişleri Bakanlığı Euractiv’e yaptığı açıklamada Finlandiya’nın CBSS dönem başkanlığının ‘güvenlik, krize hazırlık ve dayanıklılık’ konularına öncelik verdiğinin farkında olduğunu fakat bir sonraki toplantının gündeminin henüz belirlenmediğini söyledi.

Bakanlık, ‘CBSS’nin siyasi diyalog için bir forum olduğunu’ vurgulayarak ‘İttifak içindeki NATO ortakları olarak Finlandiya ve İsveç ile yakın işbirliğini daha da derinleştirmeyi’ dört gözle beklediğini ifade etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version