İsviçre Savunma Bakanlığı’nın güvenlik konularında uzman bir çalışma grubu, hükümetin NATO ve Avrupa Birliği (AB) ile aktif askeri işbirliği lehine tarafsızlığı yeniden gözden geçirmesini önerdi.
Politico’nun haberine göre çalışma grubunun hükümete sunduğu raporda, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana tarafsızlık bir kez daha hem yurt içinde hem de yurt dışında siyasi tartışma konusu haline geldi. İsviçre’nin tutumunu netleştirmesi konusunda üzerindeki baskı artıyor,” ifadelerine yer verildi.
Rapor diplomatlar, üst düzey yetkililer ve ordu mensupları ile uzun yıllar uluslararası Münih Güvenlik Konferansı’na başkanlık eden Wolfgang Ischinger tarafından derlendi.
Tavsiyeler, İsviçre’nin 2025 yılı güvenlik stratejisinin temelini oluşturacak.
Bunun yanı sıra belgede, özellikle ‘Rusya’dan Avrupa’ya yönelik artan tehditler’ gerekçe gösterilerek 2025’ten bu yana yürürlükte olan tarafsızlık politikasının kısmen terk edilmesi gerektiği savunuldu.
Raporun yazarları silahların yeniden ihracatı üzerindeki yasağın kaldırılmasını öneriyor.
Bern, şu anda savaş halindeki ülkelere silah satışını yasaklıyor. Rapora göre geçen yıl İsviçre’den yapılan silah ihracatı yüzde 27 oranında azalarak 746 milyon avronun altına düştü.
Bu düşüşün nedenlerinden biri, İsviçre’nin Ukrayna için diğer ülkelere silah tedarik etmeyi reddetmesi.
Uzmanlar ayrıca ‘offset politikasının’ yoğunlaştırılması ve AB ve NATO silah programlarına erişim sağlanması yoluyla ülkenin savunma sanayiinin güçlendirilmesini tavsiye etti.
Raporda, askeri harcamaların 2030 yılına kadar gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 1’ine çıkarılması çağrısında bulunuluyor. İsviçre, şu anda GSYİH’nin yüzde 0,76’sını savunmaya harcıyor ve bu rakam, ordusu olmayan İzlanda dışında NATO’nun diğer tüm üyelerinden çok daha az.
Bununla birlikte, uzman grubu İsviçre’nin tarafsızlığını terk edip NATO’ya katılmasını önermese de ortak eğitim, balistik füze savunması ve ikili ve çok taraflı tatbikatlar alanlarında askeri ittifak ve AB ile daha yakın bağlar kurulması çağrısında bulundu.
Cenevre Güvenlik Merkezi Küresel ve Yeni Ortaya Çıkan Riskler Başkanı Jean-Marc Rickli, “İşin bir de itibar boyutu var: İsviçre, Avrupa ülkeleriyle işbirliği yapmayan bir ülke olarak algılanabilir. İsviçre, Avrupalı ortaklarının yardımını istiyorsa karşılığında bir şeyler vermelidir,” değerlendirmesini yaptı.