İtalya’da koalisyon ortağı Lega’nın lideri ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Vicenza’da düzenlenen Alpini geçit töreninde partisinin genel zorunlu askerliği yeniden getirme planlarını açıkladı fakat Başbakan Giorgia Meloni’nin partisi Fratelli d’Italia (İtalya’nın Kardeşleri) mensubu Savunma Bakanı Guido Crosetto bu fikre şüpheyle yaklaştığını ifade etti.
Salvini, pazar günü İtalyan ordusunun uzmanlaşmış dağ piyadesi birliği Alpini’nin geçit töreninde yaptığı konuşmada, “Lega, erkek ve kız çocukları için kamu hizmetinde, bölgesel bazda altı ay genel zorunlu askerliği yeniden getirmek için bir yasa tasarısı hazırlamayı neredeyse tamamladı,” dedi.
İtalya 2004 yılında zorunlu askerliği kaldırmıştı. Fakat Avrupa hükümetleri, Ukrayna savaşından sonra ‘Rus askeri tehdidi’ni gerekçe göstererek zorunlu askerliği yeniden tartışmaya başladı.
Salvini’ye göre zorunlu askerlik hizmeti, bireylerin arama-kurtarma, sivil koruma, ilk yardım ve orman koruma gibi toplum hizmeti girişimlerine katkıda bulunmalarına olanak tanıyan temel bir yurttaşlık eğitimi biçimi olacak.
Bölgesel hizmetin önemini vurgulayan Salvini, bireylerin eğitimlerini ve işlerini aksatacak şekilde evlerinden uzağa taşınmalarını gerektiren önceki sistemle karşılaştırdı.
Fakat Salvini’nin sözleri, etkinlikte hazır bulunan Savunma Bakanı Guido Crosetto tarafından şüpheyle karşılandı.
Crosetto, silahlı kuvvetlerin gençlerin eğitimi için bir platform olmaktan ziyade profesyonel uzmanlık gerektirdiğini savunarak genel zorunlu askerliğin yeniden getirilmesine karşı çıktı.
Savunma Bakanı, “Zorunlu sivil hizmet silahlı kuvvetleri ilgilendirmez,” sözlerini iki kez yineledi.
Crosetto, ordunun “barış ve demokrasi değerlerinin” savunulmasındaki rolünü vurguladı ve zorunlu askerlikle ilgili her türlü tartışmanın askeri rollerden ziyade sivil rollere odaklanmasını önerdi.
Savunma Müsteşarı Matteo Perego di Cremnago da Crosetto’nun görüşlerini yineleyerek, zorunlu askerlik hizmetinin ne pratik ne de öncelikli olduğunu belirterek teklifle ilgili çekincelerini dile getirdi.
Hükümetin NATO’nun GSYİH’nin %2’si oranındaki savunma harcamaları hedefine ulaşma konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit eden Cremago, iyi donanımlı ve etkin bir ordunun ulusal güvenlik açısından stratejik önemini vurguladı.