AVRUPA

İtalyan hükümetinden Stoltenberg’e tepki

Yayınlanma

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyelerine Ukrayna’ya tedarik ettikleri silahların Rusya’nın içindeki askeri hedefleri vurmak için kullanılmasına yönelik yasağı hafifletmeleri çağrısında bulunmuştu.

Stoltenberg bu açıklamayı cuma günü The Economist dergisine verdiği bir mülakatta yapmıştı. Stoltenberg’in adı konmamış olsa da asıl hedefinin, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna’nın Amerika tarafından tedarik edilen sistemlerle neye saldırıp neye saldıramayacağını kontrol etme politikası olduğu düşünülüyordu.

İtalyan koalisyon hükümeti Stoltenberg’in açıklamalarına tepki gösterdi. Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini bu konuda başı çekerek, “Stoltenberg ya açıklamasını geri çekmeli, ya özür dilemeli ya da istifa etmelidir,” dedi.

Lega lideri, NATO’nun İtalyanları “Rusya’da öldürmeye zorlayamayacağını, kimsenin de Lega ve hükümeti “İtalyan askerlerini Ukrayna’da savaşmaya ya da ölmeye göndermeye zorlayamayacağını” kaydetti.

Salvini, “Eğer gidip Ukrayna’da savaşmak istiyorlarsa, Stoltenberg, (Fransa Cumhurbaşkanı) Emmanuel Macron ve savaş isteyen tüm bombardıman uçakları oraya gitsin,” dedi.

Forza Italia’dan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani daha ölçülü bir tepki gösterdi ve Stoltenberg’in üye devletlerin henüz toplu olarak almadıkları kararları açıklama yöntemini eleştirerek, “Biz NATO’nun ayrılmaz bir parçasıyız, fakat her karar kolektif olarak alınmalıdır,” dedi.

Başbakan Melon’nin partisinden Savunma Bakanı Guido Crosetto da bu düşünceyi yineleyerek zaten “dramatik” olan bir durumda “gerilimi artırmanın yanlış olduğunu” belirtti.

Ukrayna’ya desteğini yineleyen Crosetto, “derhal ateşkes sağlanması ve önümüzdeki aylarda barış görüşmelerinin başlatılması olasılığının açık bırakılması” gerektiğini vurguladı.

Pazar günü İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Stoltenberg’in sözlerine yanıt verdi ve Stoltenberg’in açıklamaları karşısında şaşkınlığını ifade etti.

Meloni, “Stoltenberg’in neden böyle bir şey söylediğini anlamıyorum. NATO’nun sağlam durması ve hiçbir zayıflık belirtisi göstermemesi gerektiğine katılıyorum. Macron da dahil olmak üzere pek çok şüpheli açıklama oldu. Daha dikkatli olunmasını tavsiye ediyorum,” diye ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version