AMERİKA

Japon şirket Nippon, US Steel’i 15 milyar dolara alacak

Yayınlanma

Japonya’nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel, ABD’nin en büyük ikinci çelik şirketi US Steel’i 14,9 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almayı kabul etti.

Dünyanın da dördüncü en büyük çelik üreticisi olan Nippon pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pittsburgh merkezli şirket için hisse başına 55 dolar nakit ödeyeceğini söyledi. Haber üzerine US Steel hisseleri yüzde 26,1 artışla 49,59 dolardan kapandı.

ABD’li bir başka çelik şirketi Cleveland-Cliffs, ağustos ayında US Steel için için 7,3 milyar dolar teklif etmişti. Japon çelik devinin teklifi hem bu fiyatın, hem de US Steel’in şu anki hisse değerinin bir hayli üzerinde.

US Steel, o dönem Cleveland’ın teklifini reddetmiş ve ‘stratejik seçeneklerini’ inceleyeceğini söylemişti. US Steel’in öz sermayesine 14,1 milyar dolar değer biçen Nippon Steel’in kazanan teklifi, Japon şirketlerinin denizaşırı satın almalar için cömertçe ödeme yapma geleneğini takip ediyor. Borç da dahil olmak üzere, satın alım işlemi US Steel’e 14,9 milyar dolar değer biçiyor.

Yaklaşık 23.000 çalışanı olan şirket, kurulduğu 1901 yılından bu yana ABD imalat sanayisinin sembollerinden biri olageldi. Finansçı John Pierpont Morgan, Andrew Carnegie’nin çelik grubunu satın almış ve o zamanlar dünyanın en büyük şirketini oluşturmak için rakipleriyle birleştirmişti.

Nippon hissedarları tekliften memnun değil

Öte yandan Nippon Steel hisselerini elinde bulunduran bir fon yöneticisi, Financial Times’a (FT) yaptığı açıklamada anlaşmanın hissedarlar için ‘korkunç’ göründüğünü söyledi ve bunun Japon şirketlerinin ‘kendi yatırımcılarının çıkarları doğrultusunda hareket etmemesinin’ bir başka örneği olduğunu savundu.

Fakat Nippon Steel’in başkanı Eiji Hashimoto, “Bu işlemin dünya lideri teknolojilere ve üretim yeteneklerine sahip iki şirketi bir araya getirmesinden heyecan duyuyoruz,” dedi.

Hashimoto, Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında, satın almanın amacının ‘yeni döneme uygun küresel bir ağ’ kurmak ve Japonya’nın büyüme potansiyelini yeniden kazanmak olduğunu söyledi.

Hashimoto, yüksek fiyat teklifi hakkında ise, “Yeterli ekonomik rasyonaliteye sahip. Mali açıdan bir sıkıntı yok,” iddiasında bulundu.

Çelik işçileri sendikasından tepki

Öte yandan anlaşma, Birleşik Çelik İşçileri (USW) sendikasının tepkisine neden oldu. USW başkanı David McCall, US Steel’in ‘kendini işine adamış işçilerin endişelerini bir kenara bırakıp yabancı sermayeli bir şirkete satış yapmayı seçtiğini’ söyledi.

Sendika, regülatörleri Nippon Steel’in anlaşmasını incelemeye ve ‘ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarına hizmet edip etmediğini’ ve ‘işçilere fayda sağlayıp sağlamadığını’ belirlemeye çağıracağını açıkladı.

106.000’den fazla işçiyi istihdam eden Nippon Steel, US Steel’in toplu iş sözleşmelerini ve diğer çalışan taahhütlerini yerine getirme sözü verdi.

Senatörler anlaşmayı engellemek istiyor

Alışverişin ABD rekabet otoriteleri tarafından onaylanması gerekecek. Anlaşma, ülkenin çelik endüstrisinin büyük bir kısmının konsolide olmasının ardından geldi. Yeni satın alma ve birleşmelerle birlikte Cleveland-Cliffs, Nucor, Steel Dynamics ve US Steel dört büyük oyuncu olarak piyasada kalmıştı.

Pennsylvania’nın Demokrat senatörü John Fetterman, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, anlaşmayı engellemeye çalışacağını söyledi. Fetterman, yabancı bir şirkete satış yapmasının ‘kesinlikle çirkin’ olduğunu, çünkü ‘çeliğin her zaman güvenlikle ilgili olduğunu’ savundu.

Ohio’dan Cumhuriyetçi Senatör J.D. Vance ise, “Bugün, Amerika’nın savunma sanayi üssünün kritik bir parçası, nakit olarak yabancılara açık artırmayla satıldı,” dedi ve önümüzdeki aylarda anlaşmaya karşı çıkma sözü verdi.

Californialı Demokrat Temsilci Ro Khanna da anlaşmanın USW’ye danışmadan asla yapılmaması gerektiğini söyledi ve “İşçiler masada yer almayı hak ediyor,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version