ASYA

Japonya, Fukuşima krizinden zarar gören balıkçılık sektörüne ek destek sunacak

Yayınlanma

Japonya perşembe günü, Çin’in geçen hafta Fukuşima 1 No’lu elektrik santralinden arıtılmış suyun salınmasına tepki olarak uyguladığı ithalat yasağından ağır darbe alan balıkçılık sektörünü desteklemek için yeni önlemler aldığını duyurdu.

Yeni yardım, Japon deniz ürünlerinin itibarının zedelenmesini önlemek amacıyla geçen hafta oluşturulan 30 milyar Yen’lik fonun ardından geldi. Balıkçılık sektörünü desteklemek için 50 milyar Yen daha ayrılmıştı.

Başbakan Fumio Kishida, Tokyo’daki Toyosu balık pazarını ziyaret ederek deniz ürünleri toptancılarıyla görüş alışverişinde bulunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün aldığımız çok sayıda yorum ve görüşü dikkate alarak sektörü desteklemeye devam edeceğiz ve sektörle dayanışma içinde kalarak destek tedbirlerinin ana hatlarını belirleyeceğiz” dedi.

Kishida, hükümetin bir yandan ithalat yasağının bir an önce kaldırılması için Çin üzerindeki diplomatik baskıyı artırırken, diğer yandan da yurtdışında yeni pazarlar açmak, böylece Çin’e olan bağımlılığı azaltmak, yerli üretim sistemlerini güçlendirmek, yurtdışında arz ve talep arasında eşleştirme hizmetleri yürütmek ve yurtiçinde satış kanallarını genişletmek gibi yasaktan kaynaklanan zararın üstesinden gelmek için daha fazla yol arayacağını sözlerine ekledi.

En büyük pazar Çin

Japonya balıkçılık sektörünün en büyük iki pazarı olan Çin ve Hong Kong’a ihraç edilen Japon deniz ürünlerinin değeri geçen yıl 162,6 milyar Yen’e ya da denizaşırı toplam satışların %42’sine ulaştı.

Pekin’in aldığı önlemler sadece Fukushima’daki balıkçılık sektörünü değil, ülke genelindeki tüm sektörü etkiledi ve kısa süre içinde başka ihracat noktaları bulmak zor görünüyor.

Hükümet önümüzdeki on yıllar boyunca deşarjın tüm sorumluluğunu üstleneceğini savundu ve Tokyo Electric Power Company Holdings’ten (Tepco) sektörün itibarının daha fazla zarar görmesi durumunda ek fon ayırmasını istedi.

Çin, Japonya’nın serbest bırakma planını eleştirerek hızlı bir yön değişikliği yapılmasını savunurken Tokyo, salınımın bilimsel ve zararsız olduğunu savunuyor.

Tokyo, anti-bilimsel olduğunu iddia ettiği ithalat yasağına karşı resmi bir protesto yayınladıktan sonra, Dünya Ticaret Örgütü’ne resmi bir şikayette bulunma olasılığını ima etti.

Japon hükümetinin davayı DTÖ’ye götürme olasılığı sorulduğunda Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno, şu anda çeşitli seçeneklerin açık olduğunu söyledi.

Matsuno, “DTÖ ve ilgili anlaşmalar çerçevesinde neyin en etkili olduğu perspektifinden çeşitli seçenekleri yorulmadan incelemeye devam edeceğiz” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version